Мовні особливості ділових паперів : навчальний посібник - Єльнікова, Н. І.; Yelnikova, N. I.; Голопич, І. М.; Holopych, I. M.; Оверчук, О. Б.; Overchuk, O. B. (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2020)
Навчальний посібник містить інформацію про теоретичні та нормативно-методичні основи традиційного та електронного документообігу, аналізується термінологічний апарат сучасного документознавства та порядок укладання й оформлення документів. У посібнику розглянуті теоретичні відомості норм укладання ділових паперів, приділено увагу не лише нормативному розташуванню реквізитів, а й мовленнєвим особливостям документів. Наявність практичних і тестових завдань надає можливість закріпити набуті знання, сформувати вміння і навички укладання та оформлення документів, опанувати засади офіційно-ділового стилю письмового мовлення. Розроблений для курсантів і студентів Харківського національного університету внутрішніх справ усіх спеціальностей денної і заочної форм навчання.

The textbook contains information on the theoretical and normative-methodical foundations of traditional and electronic document management, analyzes the terminological apparatus of modern document science and the procedure for compiling and processing documents. The textbook considers theoretical information on the norms for compiling business papers, pays attention not only to the normative arrangement of requisites, but also to the speech features of documents. The presence of practical and test tasks provides an opportunity to consolidate the acquired knowledge, develop skills and abilities in compiling and processing documents, and master the principles of the official business style of written speech. Developed for cadets and students of the Kharkiv National University of Internal Affairs of all specialties of full-time and part-time study.
Keywords: Навчальні видання. Educational edition; документ; ділові папери; мовні особливості; норми укладання ділових паперів; оформлення документів; document; business papers; rules for drawing up business papers; document preparation