Основні виклики у сфері міграції, вплив воєнного стану на міграційні процеси та умови повернення українських мігрантів в Україну - Погорілець, О. В.; Pohorilets, O. V.; Олена Погорілець (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 трав. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 230-232, 2025)
Розглянуто вплив воєнного стану на міграційні процеси та умови повернення українських мігрантів в Україну. Добровільне повернення вимушених мігрантів після війни прискорить відновлення країни та економіки, тому одне з головних завдань держави — створити належні умови для цього.

The impact of martial law on migration processes and the conditions for the return of Ukrainian migrants to Ukraine are considered. The voluntary return of forced migrants after the war will accelerate the recovery of the country and the economy, so one of the main tasks of the state is to create appropriate conditions for this.
Keywords: Україна; міграція; міграційні процеси; воєнний стан; українські мігранти; Ukraine; migration; migration processes; martial law; Ukrainian migrants