Порушення вимог Статуту Ради Європи як передумова виключення держави з її складу - Гудзь, Т. І.; Gudz, T. I.; Філіпська, Н. О.; Filipska, N. O.; Тетяна Гудзь; Nataliia Filipska (Sectoral research XXI: characteristics and features : The III International Scientific and Theoretical Conference (Chicago, USA, April 22, 2022 ). - Chicago, 2022. - P. 90-93, 2022)
Робота присвячена розгляду питання недотримання державами-учасницями Ради Європи вимог її Статуту, зокрема, неодноразовим порушенням Російською Федерацією статті 3, яка визначає основні принципи діяльності європейських держав-учасниць. Розглянуто наслідки недотримання державами (Греція, Туреччина, Російська Федерація) як Статуту Ради Європи, так і Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 р. Проаналізовано події, пов’язані з припиненням членства держави через порушення принципу верховенства права, поваги прав людини, які мали місце в історії цієї організації. Простежено шлях Російської Федерації від прийняття її як повноправної учасниці до припинення участі та/або виключення з низки міжнародних організацій як регіонального, так і універсального рівнів через неодноразові грубі порушення зобов’язань з її сторони.

The work is devoted to consideration of non-compliance by member states of the Council of Europe of the requirements of its Charter, in particular, by the Russian Federation's repeated violation of Article 3, which defines the main principles of activity of European member states. Consequences are considered non-compliance by states (Greece, Turkey, Russian Federation) as the Charter of the Council of Europe, yes and the 1950 Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms. Analyzed events, related to the termination of the state's membership due to violation of the principle of the rule of law, respect human rights that have taken place in the history of this organization. The path of the Russian Federation from acceptance of her as a full participant before termination of participation and/or exclusion from the list of international organizations at both the regional and universal levels due to repeated rudeness breach of obligations on her part.

Работа посвящена рассмотрению вопроса несоблюдения государствами-участниками Совета Европы требований ее Устава, в частности, неоднократным нарушением Российской Федерацией статьи 3, определяющая основные принципы деятельности европейских государств-участников. Рассмотрены последствия несоблюдение государствами (Греция, Турция, Российская Федерация) как Устава Совета Европы, так и Конвенции о защите прав человека и основных свобод 1950 г. Проанализированы события, связанные с прекращением членства государства из-за нарушения принципа верховенства права, уважения прав человека, имевших место в истории этой организации. Прослежен путь Российской Федерации от принятие ее как полноправной участницы до прекращения участия и/или исключения из ряда международных организаций как регионального, так и универсального уровней из-за неоднократных грубых нарушение обязательств с ее стороны.
Keywords: міжнародні організації; international organizations; международные организации; Рада Європи; Council of Europe; Совет Европы; Статут Ради Європи; Statute of the Council of Europe; Устав Совета Европы; держави-учасниці; member states; государства-участники; порушення вимог; violation of requirements; нарушение обязательств; порушення прав людини; violation of human rights; нарушение прав человека