Інноваційні підходи до моніторингу рецидивної злочинності в системі кримінально-виконавчого права - Михайловська, О. О.; Mykhailovska, O. O.; Олександра Михайловська (Пенітенціарна система: історія, сучасність, майбутнє : матеріали наук. читань пам’яті генерал-полковника внутріш. служби Штанька Івана Васильовича (м. Чернігів, 13 верес. 2024 р.). – Чернігів : ПАУ, 2024. – С. 164-167, 2024)
Інноваційні підходи до моніторингу рецидивної злочинності в системі кримінально-виконавчого права відіграють важливу роль у запобіганні повторному скоєнню злочинів та підвищенні ефективності кримінально-виконавчої системи. Рецидивна злочинність є однією з найбільших проблем сучасної кримінальної політики, адже її рівень безпосередньо впливає на громадську безпеку та довіру суспільства до правової системи. У даній роботі висвітлюються сучасні методики моніторингу рецидиву, зокрема використання інформаційно-аналітичних платформ, систем штучного інтелекту, великих даних (Big Data) та соціальних індикаторів. Розглядаються як традиційні підходи до аналізу повторних правопорушень, так і новітні технології, що дозволяють забезпечити динамічний контроль, прогнозування ризиків та оперативне реагування. Особливу увагу приділено міжвідомчій співпраці та адаптації міжнародного досвіду, а також значенню реабілітаційних програм для запобігання повторним злочинам. Вивчення питань, пов’язаних із використанням інноваційних підходів у цій сфері, спрямоване на підвищення ефективності профілактичних заходів, вдосконалення механізмів ресоціалізації правопорушників та посилення суспільної безпеки.

Innovative approaches to monitoring recidivism in the criminal-executive system play a crucial role in preventing reoffending and enhancing the effectiveness of the penal system. Recidivism remains one of the most pressing issues in modern criminal policy, as its level directly impacts public safety and trust in the legal framework. This paper explores contemporary methods for monitoring recidivism, including the use of information-analytical platforms, artificial intelligence systems, big data analytics, and social indicators. Both traditional approaches to analyzing repeat offenses and modern technologies enabling dynamic monitoring, risk prediction, and prompt responses are examined. Special attention is given to inter-agency collaboration and the adaptation of international best practices, as well as the significance of rehabilitation programs in preventing repeat offenses. The study of these innovative approaches aims to improve the effectiveness of preventive measures, refine mechanisms for the resocialization of offenders, and strengthen public security.
Keywords: інновації; innovations; моніторинг; рецидивна злочинність; кримінально-виконавче право; штучний інтелект; великі дані; monitoring; criminal-executive law; artificial intelligence; big data; prevention; inter-agency collaboration