Булінг як соціально-психологічна проблема в освітньому середовищі - Макарова, О. П.; Makarova, O. P.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-5480-5942 (Психологічні та педагогічні проблеми професійної освіти та патріотичного виховання персоналу системи МВС України : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 25 берез. 2022 р.). – Харків : ХНУВС, 2022. – С. 140-142, 2022)
Наразі українське суспільство визнає існування проблеми жорстокого поводження з дітьми, а також необхідність здійснення комплексу послідовних заходів щодо вдосконалення системи попередження, виявлення та подолання цього явища. Останнім часом тема насильства досить популярна в нашому суспільстві. Це пояснюється тим, що з насильством ми або безпосередньо, або опосередковано стикаємося досить часто. Питання безпеки дитини, збереження її життя та здоров'я, формування вміння захистити себе в навколишньому середовищі є вкрай актуальними у системі освіти та виховання дітей і молоді.

Currently, Ukrainian society recognizes the existence of the problem of child abuse, as well as the need to implement a set of consistent measures to improve the system of prevention, detection and overcoming this phenomenon. Recently, the topic of violence is quite popular in our society. This is explained by the fact that we often encounter violence either directly or indirectly. The issues of child safety, preservation of his life and health, formation of the ability to protect himself in the environment are extremely relevant in the system of education and upbringing of children and youth.

В настоящее время украинское общество признает существование проблемы жестокого обращения с детьми, а также необходимость осуществления комплекса последовательных мер по усовершенствованию системы предупреждения, выявления и преодоления этого явления. В последнее время тема насилия достаточно популярна в нашем обществе. Это объясняется тем, что с насилием мы либо непосредственно, либо косвенно сталкиваемся довольно часто. Вопросы безопасности ребенка, сохранение его жизни и здоровья, формирование умения защитить себя в окружающей среде крайне актуальны в системе образования и воспитания детей и молодежи.
Макарова, О. П. Булінг як соціально-психологічна проблема в освітньому середовищі / Олена Павлівна Макарова // Психологічні та педагогічні проблеми професійної освіти та патріотичного виховання персоналу системи МВС України : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 25 берез. 2022 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ, Наук. парк «Наука та безпека». – Харків : ХНУВС, 2022. – С. 140-142.
Keywords: Психологія. Рsychology. Психология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; булінг; агресія; шкільне середовище; діти; bullying; aggression; school environment; children; буллинг; агрессия; школьная среда; дети