Боротьба з авіаційним шумом: виклики та стратегії в сучасній авіації - Поліщук, Д. В.; Polishchuk, D. V.; Семенова, К. С.; Semenova, K. S. (Авіація, промисловість, суспільство : матеріали V міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кременчук, 16 трав. 2024 р.). – Харків : ХНУВС, 2024. – С. 312-316, 2024)
Розглянута актуальна проблема авіаційного шуму, його вплив на середовище та здоров'я. Проаналізовано сучасні технології та стратегії боротьби з шумом, включаючи використання звукопоглинаючих матеріалів, нові типи двигунів та інноваційні підходи, такі як системи інтермітентного вихлопу. Відзначається важливість співпраці між виробниками літаків, владою та громадськістю для досягнення ефективних результатів у зменшенні авіаційного шуму.

The current problem of aircraft noise, its impact on the environment and health is considered. Current technologies and strategies for noise control are analyzed, including the use of sound-absorbing materials, new types of engines and innovative approaches such as intermittent exhaust systems. It emphasizes the importance of cooperation between aircraft manufacturers, authorities and the public to achieve effective results in reducing aviation noise.

Рассмотрена актуальная проблема авиационного шума, его влияние на среду и здоровье. Проанализированы современные технологии и стратегии по борьбе с шумом, включая использование звукопоглощающих материалов, новые типы двигателей и инновационные подходы, такие как системы интермитентного выхлопа. Отмечается важность сотрудничества между изготовителями самолетов, властями и общественностью для достижения эффективных результатов в уменьшении авиационного шума.
Keywords: авіаційний шум; навколишнє середовище; авіадвигуни; аеродроми; aviation noise; environment; aircraft engines; airfields; авиационный шум; окружающая среда; авиадвигатели; аэродромы