Механізм здійснення права на свободу світогляду та віросповідання - Бринчак, М. П.; Brynchak, M. P. (Наше право. - 2018. - № 3. - С. 155-158, 2018)
Проаналізовано та висвітлено визначення механізму здійснення цивільних прав, а саме у загальному розумінні юридичним механізмом забезпечення свободи світогляду та віросповідання людини вважається система ефективних юридичних засобів реалізації, охорони та захисту. Визначено, що свобода світогляду та віросповідання, як і інші цивільні особисті немайнові права, потребують практичного забезпечення, дотримання і реалізації цього права. Потреба в правозахисному механізмі зростає, коли права порушуються. Висвітлено, що гарантії права стосуються трьох напрямів діяльності по забезпеченню права на свободу світогляду та віросповідання, а саме - їх реалізації, охорони та захисту. Відокремлено, що крім, державних гарантій здійснення права свободи світогляду та віросповідання, існують ще гарантії судового захисту та самозахисту прав. Ключовою гарантією права свободи світогляду та віросповідання є саме право на самозахист.

This article analyzes and highlights the definition of the mechanism of civil rights, namely in the general sense of the legal mechanism of ensuring freedom of thought and religion as a system of effective remedies, protection and defense. It is determined that freedom of worldview and religion, as well as other civil personal inalienable rights, require practical provision, observance and implementation of this right. The need for a mechanism of human rights increases when rights are violated. It is highlighted that the guarantees of law relate to three areas of activity to ensure the right of freedom of thought and religion, namely - their implementation, protection and defense. It is emphasized that in addition to state guarantees of the exercise of the right of freedom of thought and religion, there are also guarantees of judicial protection and selfdefense of rights. The key guarantee of the right of freedom of thought and religion is the right to selfdefense.

Проанализированы и освещены определения механизма осуществления гражданских прав, а именно в общем понимании юридическим механизмом обеспечения свободы мировоззрения и вероисповедания человека считается система эффективных юридических средств реализации, охраны и защиты. Определено, что свобода мировоззрения и вероисповедания, как и другие гражданские личные неимущественные права требуют практического обеспечения, соблюдения и реализации этого права, так как потребность в правозащитном механизме растет, когда права нарушаются. Гарантии права касаются трех направлений деятельности по обеспечению права на свободу мировоззрения и вероисповедания, а именно - их реализации, охраны и защиты. Обособлено, что кроме государственных гарантий осуществления права свободы мировоззрения и вероисповедания, существуют еще гарантии судебной защиты и самозащиты прав. Ключевой гарантией права свободы мировоззрения и вероисповедания является именно право на самозащиту.
Mechanism of exercise of the right of freedom of worldview and religion
Keywords: немайнові права; правові гарантії; право на свободу світогляду та віросповідання; свобода совісті; non-property rights; legal guarantees; right to freedom of outlook and religion; freedom of conscience; неимущественные права; правовые гарантии; право на свободу мировоззрения и вероисповедания; свобода совести