Кримінологічний профіль серійного вбивці-ґвалтівника - Шевельова, В. С.; Shevelova, V. S. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 17 травн. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 583-587, 2023)
Наголошено, що вбивці-ґвалтівники сприймають все оточення навколо них, як вороже, вони не сприймають будь-яку ситуацію як інші люди. Для такої людини характерна швидка дратівливість при будь-яких соціальних контактах. Найбільш чутливі серійні сексуальні вбивці до своєї особистої гідності, у них притаманне нездорове самолюбство у поєднанні із завищеною (неадекватною) самооцінкою.

It is emphasized that violent murderers perceive the whole environment around them as hostile, they do not perceive any situation as other people. For such a person is characterized by quick irritability during any social contacts. The most sensitive serial sexual killers to their personal dignity, they have inherent unhealthy self-love combined with inflated (inadequate) self-esteem.

Отмечено, что убийцы-насильники воспринимают все окружение вокруг них, как враждебное, они не воспринимают какую-либо ситуацию как другие люди. Для такого человека характерна быстрая раздражительность при любых социальных контактах. Наиболее чувствительны серийные сексуальные убийцы к своему личному достоинству, у них присуще нездоровое самолюбие в сочетании с завышенной (неадекватной) самооценкой.
Keywords: серійний вбивця-ґвалтівник; serial killer-rapist; серийный убийца-насильник; серійний вбивця; serial killer; серийный убийца; маніяк; maniac; маньяк; особа злочинця; person of the criminal; личность преступника