Парадигмальні зрушення в методології сучасної кримінології - Лукашевич, С.; Lukashevych, S.; Салаєва, К. А.; Salaieva, K. A.; Салаєва Карина Анатоліївна (Omul, Criminologia, Știinta: Conferința științifică internațională : ediția a II-a ( Chișinău, 24 martie 2023). – Chişinău, 2023. – Vol. 1. – P. 197-201, 2023)
Актуальність дослідження ролі синергетичної парадигми в юриспруденції загалом і криміналістиці зокрема визначається сучасною методологічною та теоретичною ситуацією в соціально-гуманітарних науках, які розвиваються переважно в рамках лінійної парадигми, яка зазвичай представляє суспільна еволюція моністично: як одноваріантний і безальтернативний розвиток. Синергетика як метод пізнання, що набув значення на філософському рівні, пропонує принципово нові підходи до пізнання дійсності.

The relevance of the study of the role of the synergistic paradigm in jurisprudence in general and criminology in particular is determined by the current methodological and theoretical situation in the social and humanitarian sciences, which develop mainly within the framework of a linear paradigm, which usually presents social evolution monistically: as a one-variant and non-alternative development. Synergetics as a method of cognition, which has acquired meaning at the philosophical level, offers fundamentally new approaches to the cognition of reality.

Актуальность исследования роли синергетической парадигмы в юриспруденции в целом и криминалистике в частности определяется современной методологической и теоретической ситуацией в социально-гуманитарных науках, которые развиваются преимущественно в рамках линейной парадигмы, которую обычно представляют социальная эволюция монистически: как одновариантное и безальтернативное развитие. Синергетика как метод познания, обретший смысл на философском уровне, предлагает принципиально новые подходы к познанию действительности.
Keywords: Кримінологія. Criminology. Криминология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; criminology; methodology; synergetic paradigm; crime; методологія; синергетична парадигма; злочинність; методология; синергетическая парадигма; преступление