The interaction of psychological resourcefulness and resilience of personality in officers of Special Police Units - Boychuk, S. S.; Бойчук, С. С. (American Journal of Fundamental, Applied & Experimental Research. - 2021. -Vol. 20, № 1. -P. 4-13, 2021)
У статті представлено результати емпіричного дослідження особливостей взаємодії психологічної ресурсності та життєздатності особистості у працівників поліцейських підрозділів особливого призначення. Науковці інтерпретують психологічні ресурси як ініціативність, відповідальність, прагнення до сенсу, тобто внутрішні сили, які необхідні особистості для конструктивного долання кризи життя. Констатовано, що ресурсами може виступати також те, що є цінним для людини та допомагає їй адаптуватися до стресових умов, що неабияк важливо в професії поліцейського. Дослідники вказують на ресурсну роль життєздатності, але, разом з цим, у наявній науковій літературі недостатньо представлені роботи, які б окреслювали функціонування психологічної ресурсності в контексті життєздатності поліцейських-спецпризначенців, дослідження якої набувають все більшої актуальності у сучасній психологічній науці. Теоретичний аналіз засвідчив, що життєздатність – це індивідуальна можливість людини володіти особистими ресурсами. Мета статті полягає у встановленні взаємозвʼязків між показниками психологічної ресурсності з життєздатністю у працівників поліцейських підрозділів особливого призначення. У дослідженні було використано наступні психодіагностичні методики «Опитувальник психологічної ресурсності особистості» (О. Штепа) та «Опитувальник життєздатності» (О. Рильська). Для математико-статистичної обробки даних було використано кластерний аналіз за методом k – середніх та коефіцієнт рангової кореляції Спірмена. У дослідженні взяли участь 65 працівників поліцейських підрозділів особливого призначення КОРД (Корпус оперативно-раптової дії), які були протестовані за допомогою вищезазначених методик, та із застосуванням кластерного аналізу за методом k – середніх розподілені на три групи. У першу групу з низьким рівнем психологічної ресурсності та життєздатності увійшло 16 осіб; у другу з середнім рівнем - 36 осіб; третю групу (з високим рівнем) склали 13 досліджуваних. Поглиблено теоретичні положення та отримано нові емпіричні факти щодо взаємодії психологічної ресурності та життєздатності особистості у працівників поліцейських підрозділів особливого призначення. Встановлено, що для першої групи характерні 5 додатніх та 2 від’ємні взаємозв’язки між показниками психологічної ресурності та життєздатності. У другій групі були виявлені 7 додатніх та 1 від’ємний взаємозв’язки між досліджуваними показниками. Найбільша кількість статистично значущих зв’язків було встановлено у третій групі, а саме, 20 додатніх та 2 від’ємних взаємозв’язків, що істотно відрізняє дану групи від інших. З’ясовано, що високий рівень психологічної ресурності та життєздатності у працівників поліцейських підрозділів особливого призначення відбивається в активній взаємодії означених психологічних феноменів, котра здебільшого забезпечує їх взаємопосилення.

The article presents the results of an empirical study of the peculiarities of the interaction of psychological resourcefulness and the resilience of the personality in officers of special police units. Scientists interpret psychological resourcefulness initiative, responsibility, the desire for meaning, ie the inner strengths that a personality needs to constructively overcome the crisis of life. It was stated that resourcefulness can also be what is valuable for a person and helps her/him to adapt to stressful conditions, which is very important in the police profession. Scholars point to the resource role of resilience of personality, but at the same time, the available scientific literature does not sufficiently present works that would outline the interaction of psychological resourcefulness and the resilience of personality in officers of special police units, whose research is becoming increasingly relevant in modern psychological science. Theoretical analysis has shown that resilience is an individual's ability to own personal resources. The purpose of the article is to establish the relationship between the indicators of psychological resourcefulness and resilience of officers of special police units. The following psychodiagnostic methods were used in the study: "Questionnaire of psychological resourcefulness of personality" (O. Shtepa) and "Questionnaire of resilience" (O. Rylska). For mathematical and statistical data processing, cluster analysis by the method k - means and Spearman's rank correlation coefficient were used. The study involved 65 officers of special police units KORR (Corps of Rapid Reaction), which were tested using the above methods, and using cluster analysis by the method of k -means divided into three groups. The first group with a low level of psychological resourcefulness and resilience included 16 persons; in the second with an average level - 36 persons; the third group (with a high level) consisted of 13 subjects. Theoretical positions were deepened and new empirical facts concerning interaction of psychological resourcefulness and resilience of officers of special police units were obtained. It was found that the first group are characterized by 5 positive and 2 negative relationships between indicators of psychological resourcefulness and resilience. In the second group were found 7 positive and 1 negative correlations between the studied indicators. The largest number of statistically significant relationships was found in the third group, namely, 20 positive and 2 negative relationships, which significantly distinguishes this group from others. It was found that the high level of psychological resourcefulness and resilience of officers of special police units is reflected in the active interaction of these psychological phenomena, which mostly ensures their mutual strengthening.

В статье представлены результаты эмпирического исследования особенностей взаимодействия психологической находчивости и жизнестойкости личности у сотрудников подразделений специальной полиции.
Особливості взаємодії психологічної ресурсності та життєздатності особистості у поліцейських-спецпризначенців
Keywords: publikatsii u WoS; resilience; CORR; personality; special forces; policemen; psychological resourcefulness; життєздатність; психологічна ресурсність; КОРД; поліцейські; сили спеціального призначення; особистість; полицейские; психологическая стойкость; личность