Визначення ефективного способу захисту порушених прав кредитора - Ольшевський, І. О.; Olshevskyi, I. O. (Право.ua. - 2024. - № 3. - С. 191-198, 2024)
Стаття присвячена розгляду проблеми визначення ефективного способу захисту порушених прав кредитора. Автором зазначено, що стала співпраця в міжнародному правовому полі та відповідні євроінтеграційні процеси вимагають внесення змін і реформування законодавства України у сфері захисту прав цивільних відносин, що виникають між кредиторами та боржниками. У праці визначено, за якими принципами укладається договір, який відповідає сформованому поняттю фраудаторного правочину, що унеможливлює виконання зобов’язання і завдає шкоди кредитору. Категорія фраудаторних правочинів поступово входить до повсякденного використання в національній системі права, але й досі існує без точного визначення в нормативних актах. Автор вважає, що аналіз наявних законодавчих норм дозволяє визначити принципи права, на яких будується визнання відповідних правочинів фраудаторними: недопустимість зловживання правом, справедливість, добросовісність і розумність. Характерними ознаками фраудаторності правочину є не тільки наявність умислу заподіяти шкоду на виконання зобов’язання, а й сам факт заподіяння шкоди. У праці автором зазначено, що застосування приватноправових інструментів учасниками договірних відносин не дозволяє визначити найбільш ефективний спосіб захисту прав кредитора та досягнути максимального результату. Встановлення в судовому порядку факту фраудаторності правочину спричиняє для добросовісних набувачів майна боржника негативні наслідки, а саме можливість витребування таких майнових активів з його володіння в таких випадках. Судова практика, що набуває поширення у сфері визнання правочинів фраудаторними, умисно вчинених боржником на шкоду кредитору, повинна забезпечити належне виконання зобов’язань і підвищити ефективність виконання судових рішень у спорах щодо стягнення коштів. Саме такий договір може вважатися фраудаторним і бути визнаний судом недійсним за позовом особи, право якої порушено, тобто кредитора. Автором сформовано висновок про можливість обрання найбільш ефективного способу захисту лише в судовому порядку захисту прав кредитора та врахування інтересів добросовісного набувача.

The article is devoted to consideration of the problem determination of an effective method of protection of violated rights of the creditor. The author states that cooperation in the international legal field and the relevant European integration processes require changes and reform of the legislation of Ukraine in the field of rights protection civil relations arising between creditors and debtors. A conclusion has been drawn on the possibility of choosing the most effective method of protection only in the judicial procedure of protecting the creditor's rights and taking into account the interests of the bona fide buyer.

Статья посвящена рассмотрению проблемы определения эффективного способа защиты нарушенных прав кредитора. Автор отметил, что устойчивое сотрудничество в международном правовом поле и соответствующие евроинтеграционные процессы требуют внесения изменений и реформирования законодательства Украины в сфере защиты прав гражданских отношений, возникающих между кредиторами и должниками. Сформирован вывод о возможности избрания наиболее эффективного способа защиты только в судовом порядке защиты прав кредитора и учета интересов добросовестного приобретателя.
Keywords: захист цивільних прав; захист інтересів кредиторів; захист у судовому порядку; ефективний спосіб захисту цивільних прав; визнання правочину недійсним; фраудаторний правочин; добросовісний набувач; protection of civil rights; protection of creditors' interests; protection in court proceedings; an effective way of protecting civilians rights; invalidation of the deed; fraudulent deed; bona fide acquirer; защита гражданских прав; защита интересов кредиторов; защита в судебном порядке; эффективный способ защиты гражданских прав; признание сделки недействительной; фраудаторная сделка; добросовестный приобретатель