Кримінальна та адміністративно-правові форми відповідальності іноземців (на матеріалах українських губерній у складі Російської імперії) - Шишкін, Є. С.; Shyshkin, Ye. S. (Право і суспільство. - 2020. - № 3, ч. 2. - С. 21-26, 2020)
Надано комплексний аналіз кримінальної та адміністративно-правових форм відповідальності іноземців на матеріалах українських губерній у складі Російської імперії. Констатовано, що на іноземців, які перебували на території Російської імперії в повному обсязі поширювалося кримінальне законодавство імперії, але при цьому іноземці прирівнювалися до привілейованих станів, а в окремих випадках враховувалися й деякі особливості застосування кримінальних узаконень в окремих місцевостях. Окреслено адміністративну юрисдикцію, визначено порядок відповідальності за адміністративні правопорушення, порядок адміністративної висилки тощо.

A comprehensive analysis of the criminal and administrative legal forms of responsibility of foreigners based on the materials of Ukrainian provinces within the Russian Empire is provided. It was established that foreigners who were in the territory of the Russian Empire were fully subject to the empire's criminal legislation, but at the same time foreigners were equated with privileged status, and in some cases, some features of the application of criminal laws in certain areas were taken into account. The administrative jurisdiction is outlined, the procedure for responsibility for administrative offenses, the procedure for administrative expulsion, etc. is defined.

Представлен комплексный анализ уголовной и административно-правовых форм ответственности иностранцев на материалах украинских губерний в составе Российской империи. Констатировано, что на иностранцев, находившихся на территории Российской империи, в полном объеме распространялось уголовное законодательство империи, но при этом иностранцы приравнивались к привилегированным сословиям, а в отдельных случаях учитывались и некоторые особенности применения уголовных законов в отдельных местностях. Обозначена административная юрисдикция, определен порядок ответственности за административные правонарушения, порядок административной высылки и т.д.
Сriminal and administrative-legal forms of liability of foreigners on the materials of Ukrainian provinces within the Russian Empire
Шишкін, Є. С. Кримінальна та адміністративно-правові форми відповідальності іноземців (на матеріалах українських губерній у складі Російської імперії) / Шишкін Є. С. // Право і суспільство. - 2020. - № 3, ч. 2. - С. 21-26. - DOI: https://doi.org/10.32842/2078-3736/2020.3-2.4.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Історія. History. История; Україна. Ukraine. Украина; українські губернії; Ukrainian provinces; украинские губернии; Російська імперія; Russian Empire; Российская империя; історико-правовий аналіз; historical and legal analysis; историко-правовой анализ; іноземці; foreigners; иностранцы; кримінальна відповідальність; criminal liability; уголовная ответственность; адміністративна юрисдикція; administrative jurisdiction; административная юрисдикция