Земельна власність як правова основа земельних відносин в історії української хліборобської цивілізації - Бурдін, М. Ю.; Burdin, M. Yu.; ResearcherID: B-8227-2018; Mykhailo Burdin (Наукові записки. Серія : Право. - 2017. - Вип. 2. - С. 40-47, 2017)
У статті досліджено становлення і розвиток інституту земельної власності та відповідних земельних відносин в історії української хліборобської цивілізації. Прослідковано, що в період княжої доби правові норми земельної власності тісно поєднувалися з політичними інститутами самоврядування. Приватновласницькі земельні відносини сприяли формуванню консолідованого суспільства на засадах миру, добробуту, правди. Показано, що Польська держава після Люблінської унії проводила політику руйнування традиційних прав і свобод приватного землеволодіння та рівноправних земельних відносин, що призвело до національно-визвольної війни під проводом Б.Хмельницького і відновлення козацьких вольностей. Російське самодержавство після скасування козаччини утвердило інститут кріпацтва і метафору «Малоросія» для знищення української вільнолюбної нації і перетворення її на безправну масу.

In the article the process of formation and development of the institution of land property and appropriate land relations in the history of Ukraine as a grain-growing civilization have been surveyed. It has been highlighted that during the Middle Ages law perception of the land property were closely combined with political institutes of self-government. Privately owned land relations contributed to the formation of a consolidated society based on peace, prosperity, truth. It is shown that the Polish state after the Lublin Union pursued a policy of destruction of traditional rights and freedoms and equal rights of private ownership of land relations, which led to a national liberation war led by B. Khmelnytskyi and restoration of Cossack liberties. After the abolition of Cossacks Russian monarchy approved the institution of serfdom and the metaphor of "Little Russia" to destroy the freedom-loving Ukrainian nation and its transformation into a powerless mass.

В статье исследовано становление и развитие института земельной собственности и соответствующих земельных отношений в истории украинской земледельческой цивилизации. Прослежено, что в период княжества правовые нормы земельной собственности тесно сочетались с политическими институтами самоуправления. Частнособственнические земельные отношения способствовали формированию консолидированного общества на принципах мира, благополучия, правды. Показано, что Польское государство после Люблинской унии проводила политику разрушения традиционных прав и свобод частного землевладения и равноправных земельных отношений, что привело к национально-освободительной войне под предводительством Б. Хмельницкого и восстановление казацких вольностей. Российское самодержавие после отмены казачества утвердило институт крепостничества и метафору «Малороссия» для уничтожения украинской свободолюбивой нации и превращения ее в бесправную массу.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Земельне право. Аграрне право. Land Law. Agrarian Law. Земельное право. Аграрное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Історія. History. История; земельна власність; земельні відносини; звичаєве право; правовідносини; суб’єкти земельної власності; інститут кріпацтва; земельная собственность; земельные отношения; обычное право; правоотношения; субъекты земельной собственности; институт крепостничества; land property; land relations; common law; legal relations; subjects of land property; institute of serfdom