Issues of lawmaking and lawmaking terminology in Ukraine and Italy - Teremetskyi, V. I.; Теремецький, В. І.; Lazariev, V. V.; Лазарєв, В. В.; Лазарєв Віктор Вікторович (Право і безпека. – 2025. – № 2 (97). – С. 135-146, 2025)
У статті приділено увагу порівнянню української та італійської правотворчої діяльності та правотворчої термінології, що дозволило виявити схожі підходи до правотворчого процесу та правотворчої термінології, окреслити відмінності у процесі правотворчої діяльності і змісті правотворчої термінології, особливостях її закріплення на рівні нормативно-правових актів. Наголошено, що правотворчість належить до основних напрямів діяльності сучасної правової держави. Встановлено, що особливістю Конституції Італії є наявність спеціального розділу, присвяченого процедурі прийняття законів, у якому детально прописано термінологію правотворчого процесу. Особливу увагу приділено порівняльному аналізу української та італійської правотворчої термінології, що дало змогу виявити спільні риси у підходах до правотворчого процесу, зокрема щодо розуміння таких понять, як «законодавча функція», «законодавча ініціатива», «законопроєкт», «промульгація законів», «народний референдум», «делегованість законодавчої функції». Водночас встановлено низку відмінностей, які стосуються як юридичної природи означених термінів, так і особливостей їх закріплення на нормативному рівні. Акцентовано увагу на тому, що в італійському законодавстві спостерігається чіткіше термінологічне розмежування понять, їх системність і сталість, що забезпечує вищий рівень правової визначеності. Натомість у правовій системі України деякі терміни мають ширше розуміння, що іноді ускладнює їх практичне застосування у правотворчій діяльності. Зазначено, що попри спільну термінологічну основу, італійська правотворча система вирізняється вищим рівнем конституційного регулювання, стабільністю термінів та інституціоналізованими механізмами участі громадян. Українське законодавство водночас тяжіє до гнучкості та спеціального правового регулювання, однак потребує вдосконалення через деталізацію процедур правотворчості у Конституції, запровадження прямої народної ініціативи, закріплення інституту аболіційного референдуму та уніфікацію термінології. Ці кроки дозволять Україні не лише підвищити ефективність правотворчої діяльності, а й наблизити національну правову систему до стандартів та передового досвіду Європейського Союзу.

The article focuses on the comparison of Ukrainian and Italian lawmaking activities and lawmaking terminology, which allowed to identify similar approaches to the lawmaking process and lawmaking terminology, and to outline the differences in the lawmaking process and the content of lawmaking terminology, and the peculiarities of its consolidation at the level of regulatory legal acts. The author emphasises that lawmaking is one of the main activities of a modern rule-of-law state. It is established that a special feature of the Italian Constitution is the presence of a special section devoted to the procedure for adopting laws, which contains a detailed description of the terminology of the lawmaking process. Particular attention is paid to the comparative analysis of Ukrainian and Italian lawmaking terminology, which made it possible to identify common features in the approaches to the lawmaking process, in particular, in terms of understanding of such concepts as: “legislative function”, “legislative initiative”, “draft law”, “promulgation of laws”, “popular referendum”, “delegation of the legislative function”. At the same time, the author identifies a number of differences relating to both the legal nature of these terms and the specifics of their enshrining at the regulatory level. The author emphasises that Italian legislation has a clearer terminological distinction of concepts, their consistency and stability, which ensures a higher level of legal certainty. In the Ukrainian legal system, on the other hand, some terms have a broader understanding, which sometimes complicates their practical application in lawmaking. These steps will allow Ukraine not only to increase the efficiency of lawmaking, but also to bring the national legal system closer to the standards and best practices of the European Union.
Питання правотворчості та правотворчої термінології в Україні та Італії
Keywords: Україна; Італія; держава і право; lawmaking; terminology; legal system; Italy; Ukraine; legislation; legislative function; draft law; правотворчість; термінологія; правова система; законодавство; законодавча функція; законопроєкт