Визначеність як властивість права : автореф. дис. - Байбак, А. Г.; Baibak, A. H. (Харків : Харківський національний університет внутрішніх справ, 2021)
У дисертаційному дослідженні розглянуто концептуальні складники вчення про визначеність у праві. Спираючись на здобутки фундаментальної юридичної науки, наново переосмислено роль визначеності в системі властивостей і характеристик позитивного права. Відстежено особливості наукового дискурсу, що точиться навколо природи визначеності в праві, у вітчизняній та пострадянській аналітичній юриспруденції. Розкрито сутність визначеності як прийому нормотворчої техніки. Досліджено забезпечувально-гарантійні аспекти визначеності як однієї з важливих юридичних гарантій прав людини. Продемонстровано значення визначеності для розвитку мови права. Розглянуто різноманітні аспекти визначеності у праві як у світлі законодавства України, що стосується питань нормотворчості, так і правових позицій Конституційного Суду України. Висвітлено проблематику визначеності в праві в рішеннях Європейського суду з прав людини та показано їхнє значення для розвитку правової системи України.

The dissertation research explores the conceptual components of the doctrine of certainty in law. Based on the achievements of fundamental legal science, the role of certainty in the system of properties and characteristics of positive law is comprehended. The features of scientific discourse in Ukrainian and post-Soviet analytical jurisprudence, concerning the nature of certainty in law, have been determined. The institutional and axiological aspects of certainty as one of the components of the principle of the rule of law are considered. The essence of certainty as a rule-making technique is revealed. The security and guarantee aspects of certainty are characterized as one of the most important legal guarantees of human rights. The importance of certainty for the development of legal linguistics is demonstrated. The questions of certainty are investigated both in the legislation of Ukraine concerning the issues of rule-making, and in the light of a number of legal positions of the Constitutional Court of Ukraine. The problem of certainty in law in the decisions of the European Court of Human Rights is investigated, the significance of these decisions for the development of the legal system of Ukraine is shown.

В диссертационном исследовании изучены концептуальные составляющие учения об определенности в праве. Базируясь на достижениях фундаментальной юридической науки, осмыслена роль определенности в системе свойств и характеристик позитивного права. Определены особенности научного дискурса в отечественной и постсоветской аналитической юриспруденции, касающегося природы определенности в праве. Рассмотрены институциональный и аксиологический аспекты определенности как одной из составляющих принципа верховенства права. Раскрыта сущность определенности в качестве приема нормотворческой техники. Охарактеризованы обеспечительно-гарантийные аспекты определенности как одной из важнейших юридических гарантий прав человека. Продемонстрировано значение определенности для развития юридической лингвистики. Исследованы вопросы определенности как в законодательстве Украины, касающемся вопросов нормотворчества, так и в ракурсе ряда правовых позиций Конституционного Суда Украины. Исследована проблематика определенности в праве в решениях Европейского суда по правам человека, показано значение этих решений для развития правовой системы Украины.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук
Certainty as a property of law
Байбак, А. Г. Визначеність як властивість права : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01 / Байбак Анастасія Геннадіївна; МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. справ. - Харків, 2021. - 27 с.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; Україна. Ukraine. Украина; 12.00.01; визначеність; определенность; certainty; нормотворчість; нормотворчество; rule-making; юридична техніка; юридическая техника; legal technique; юридична лінгвістика; юридическая лингвистика; legal linguistics; принцип верховенства права; principle of the rule of law; законні очікування; законные ожидания; legitimate expectations; правова система; правовая система; legal system; гарантії прав людини; гарантии прав человека; human rights guarantees