Поняття взаємодії та координації діяльності правоохоронних органів на регіональному рівні: проблеми розмежування - Русецький, А. А.; Rusetskyi, A. A. (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право . - 2015. - Вип. 33-2, т. 1. - С. 28-32, 2015)
У статті наведено теоретичне узагальнення та нове вирішення наукового завдання, що полягає у визначенні сутності та особливостей територіальної оборони України як складника національної безпеки України. Окреслюється зміст поняття «координація діяльності правоохоронних органів на регіональному рівні», під яким пропонується розуміти обумовлений і внормований положеннями чинного законодавства напрям управлінської діяльності, зміст якого полягає в організації спільної роботи різних правоохоронних відомств, що існують і діють в Україні відповідно до положень нормативно-правової бази в межах конкретного регіону, з метою досягнення заздалегідь визначених загальних для всіх вказаних органів цілей. Надано авторське визначення поняття «взаємодія діяльності правоохоронних органів на регіональному рівні», яке запропоновано розуміти як безпосередньо організаційну форму системної та консолідованої діяльності правоохоронних органів, які утворено та наділено нормами чинного законодавства України відповідними повноваженнями, в межах території окремого регіону, яка виявляється в обміні інформацією між правоохоронними органами; сумісному виконанні спеціальних операцій, спрямованих на досягнення спільних завдань; спільному вирішенні питань щодо конкретних методів, засобів і способів, які в процесі зазначеної діяльності будуть використовуватись. Обґрунтовано, що взаємодія та координація співвідносяться між собою як ціле та частина. Зазначено, що в обох випадках ідеться про комплекс послідовних, внормованих положеннями чинного законодавства та підзаконної нормативної бази дій, реалізація яких передбачає досягнення певних цілей. Однак координація діяльності правоохоронних органів на регіональному рівні в цьому випадку має дещо ширший зміст.

The article presents a theoretical generalization and a new solution to the scientific problem, which is to determine the essence and features of the territorial defense of Ukraine as a component of national security of Ukraine. The content of the concept of “coordination of activity of law-enforcement bodies at the regional level” is proposed, which proposes to understand the direction and management of activities regulated by the provisions of the current legislation, the content of which is to organize the joint work of various law enforcement agencies that exist and operate in Ukraine in accordance with the provisions of the legal and regulatory framework bases within a specific region, in order to achieve predetermined, common objectives for all these bodies. The author’s definition of the concept of interaction between law enforcement agencies at the regional level is proposed, which is proposed to be understood as directly organizational form of systemic and consolidated activity of law enforcement bodies, which are formed and granted by the relevant legislation of Ukraine with the relevant authorities, within the territory of the separate region, which manifests itself in the exchange of information between law enforcement bodies; joint execution of special operations aimed at achieving common tasks; joint decision of questions, on the specific methods, means and methods that will be used in the process of the indicated activity. It is substantiated that interaction and coordination are related to each other as a whole and a part. It is noted that in both cases it is a complex of consistent, regulated provisions of the current legislation and sub-normative legal framework, the implementation of which involves the achievement of certain goals. However, the coordination of law enforcement activities at the regional level in this case has a somewhat wider meaning.

В статье приведены теоретическое обобщение и новое решение научной задачи, которая заключается в определении сущности и особенностей территориальной обороны Украины как составляющей национальной безопасности Украины. Определяется содержание понятия «координация деятельности правоохранительных органов на региональном уровне», под которым предлагается понимать обусловленное и урегулированное положениями действующего законодательства направление управленческой деятельности, смысл которого заключается в организации совместной работы различных правоохранительных ведомств, что существуют и действуют в Украине в соответствии с положениями нормативно-правовой базы в пределах конкретного региона, с целью достижения заранее определенных общих для всех указанных органов целей. Предоставлено авторское определение понятия «взаимодействие деятельности правоохранительных органов на региональном уровне», которое предложено понимать как непосредственно организационную форму системной и консолидированной деятельности правоохранительных органов, что созданы и наделены нормами действующего законодательства Украины соответствующими полномочиями, в пределах территории отдельного региона, которая проявляется в обмене информацией между правоохранительными органами; совместном выполнении специальных операций, направленных на достижение общих задач; совместном решении вопросов по конкретных методах, средствах и способах, которые в процессе указанной деятельности будут использоваться. Обосновано, что взаимодействие и координация соотносятся между собой как целое и часть. Отмечено, что в обоих случаях речь идет о комплексе последовательных, урегулированных положениями действующего законодательства и подзаконной нормативной базы действий, реализация которых предполагает достижение определенных целей. Однако координация деятельности правоохранительных органов на региональном уровне в данном случае имеет более широкий смысл.
Concept of interaction and coordination of activity of law enforcement bodies at the regional level: problems of delimitation
Keywords: правоохоронні органи; координація; взаємодія; регіональний рівень; співвідношення; law enforcement bodies; coordination; interaction; regional level; relations; правоохранительные органы; координация; взаимодействие; региональный уровень; соотношение