Чи існує особлива юридична логіка? - Тягло, О. В.; Tiaglo, O. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-0721-1153 (Форум права. – 2017. – № 1. – С. 188–194, 2017)
Проаналізовано два основних підходи до визначення особливості юридичної логіки. За першим з них, юридична логіка – це формальна логіка, застосована у правових міркуваннях (І. Таммело, Г. Кельзен та ін.). За другим підходом, юридична логіки є одною з матеріальних логік, її специфіка детермінована не тільки областю визначення, а й змістом. Аргументовано, зокрема, що суттєва особливість юридичної логіки полягає у тому, що вона не обмежується врахуванням формальної валідності і матеріальної валідності. Вона бере до уваги прагматичну – юридичну – валідність, яка у полі права є пріоритетною.

Two main approaches to define specificity of juristic logic were analyzed. In accordance with the first one, juristic logic is formal logic employed in legal reasoning (I. Tammelo, H. Kelsen, etc.). In accordance with the other approach, juristic logic is one of the material logics; its specificity is determined not only by domain of definition but by content as well. It is argued, inter alia, essential peculiarity of the juristic logic is that it does not limited by recognition of formal validity and material validity but takes into account pragmatic – juristic – validity, which has priority in the field of law.

Проанализированы два основных подхода к определению особенности юридической логики. Согласно первому из них, юридическая логика – это формальная логика, примененная в правовых рассуждениях (И. Таммело, Х. Кельзен и др.). Согласно второму подходу, юридическая логики есть одной из материальных логик, ее специфика детерминирована не только областью определения, но и содержанием. Аргументировано, в частности, что существенная особенность юридической логики в том, что она не ограничивается учетом формальной валидности и материальной валидности. Она принимает во внимание прагматическую – юридическую – валидность, являющуюся в поле права приоритетной.
Существует ли особенная юридическая логика?
Is There a Specifically Juristic Logic?
Тягло О. В. Чи існує особлива юридична логіка? [Електронний ресурс] / О. В. Тягло // Форум права. – 2017. – № 1. – С. 188–194. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/jpdf/ FP_index.htm_2017_1_33.pdf
Тягло О. В. "Чи існує особлива юридична логіка?." Форум права 1 (2017): 188–194.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; юридична логіка; юридичні міркування; неформальна логіка; legal logic; legal reasoning; informal logic; юридическая логика; юридические рассуждения; неформальная логика; Філософія. Логіка. Philosophy. Logic. Философия. Логика; Таммело І.; Таммело И.; Tammelo I.