Legal regulation of intellectual property in sports - Iasechko, S. V.; Ясечко, С. В.; Zaitsev, O. L.; Зайцев, О. Л.; Pokusa, P.; Saienko, V.; Саєнко, В.; Harashchuk, I.; Svitlana Iasechko; Олексій Зайцев (SPORT TK-EuroAmerican Journal of Sport Sciences. – 2022. – Vol. 11, Suppl. 2. – Article 45, 2022)
Використання прав інтелектуальної власності у сфері спорту на даний момент є одним із найпотужніших джерел фінансування спорту, спортивних заходів та різноманітних спортивних заходів. Проте, на жаль, спортивні організації та індивідуальні правовласники стикаються з проблемами щодо питань захисту. Існує нагальна потреба забезпечити захист цих прав і зміцнити їхній потенціал для отримання доходу від них. Використання інтелектуальної власності в сучасних умовах є значним фінансовим активом спортивної сфери. Набуваючи права інтелектуальної власності, спортивні організації, спортсмени та інші правовласники часто відчувають потребу в правовому регулюванні, захисті та комерціалізації об’єктів інтелектуальної власності, оскільки це є передумовою їх подальшого прибуткового використання. Тому дане дослідження було спрямоване на вивчення особливостей правового забезпечення, реалізації та захисту прав інтелектуальної власності у сфері спорту.

Exploitation of intellectual property rights in the field of sports is currently one of the most powerful sources of funding for sports, sports activities, and various sports events. However, unfortunately the sports organizations and individual right holders encounter problems regarding protection issues. There is a strong need to ensure the protection of these rights, and strengthen their potential to generate income from them. The use of intellectual property in modern conditions is a significant financial asset of the sports sphere. When acquiring rights of intellectual property, sports organizations, athletes and other rights holders often feel the need for legal regulation, protection and commercialization of intellectual property, as this is a prerequisite for their further profitable use. Hence, the present research aimed to study peculiarities of legal support, implementation and protection of intellectual property rights in the field of sports.

Использование прав интеллектуальной собственности в сфере спорта в настоящее время является одним из наиболее мощных источников финансирования спорта, спортивных мероприятий и различных спортивных мероприятий. Однако, к сожалению, спортивные организации и отдельные правообладатели сталкиваются с проблемами в вопросах защиты. Существует острая необходимость обеспечить защиту этих прав и укрепить их потенциал для получения от них дохода. Использование интеллектуальной собственности в современных условиях является значимым финансовым активом спортивной сферы. При приобретении прав интеллектуальной собственности спортивные организации, спортсмены и другие правообладатели зачастую испытывают потребность в правовом регулировании, защите и коммерциализации объектов интеллектуальной собственности, поскольку это является необходимым условием их дальнейшего прибыльного использования. В связи с этим целью настоящего исследования было изучение особенностей правового обеспечения, реализации и защиты прав интеллектуальной собственности в сфере спорта.
Keywords: publikatsii u WoS; Україна; sports law; intellectual property; Ukraine; civil law; copyright; спортивне право; інтелектуальна власність; цивільне право; авторське право; Украина; спортивное право; интеллектуальная собственность; гражданское право; авторские права; права інтелектуальної власності у сфері спорту; захист прав інтелектуальної власності