Методика розслідування домагань дитини для сексуальних цілей : дисертація - Яцик, Ю. Г.; Yatsyk, Yu. H. (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2025)
У дисертації здійснено теоретичне узагальнення і запропоновано нове вирішення наукового завдання, що має вагоме значення для подальшого розвитку та вдосконалення методики розслідування домагань дитини для сексуальних цілей. Доведено, що криміналістична характеристика домагань дитини для сексуальних цілей є динамічною, багатофункціональною системою криміналістично значущих відомостей, яка відображає закономірні взаємозв’язки між типовими елементами механізму виокремленого різновиду кримінальних правопорушень і слугує ключовим інструментом для побудови версій, ефективного планування та здійснення розслідування, а також профілактики таких правопорушень. Аргументовано, що елементами криміналістичної характеристики домагань дитини для сексуальних цілей є типові способи, які містять способи підготовки, безпосереднього вчинення та приховування, часово-просторові фактори й обстановка вчинення кримінального правопорушення, типові сліди кримінального правопорушення, особа злочинця й особа потерпілого.

Thesis provides a theoretical generalisation and proposes a new solution to a scientific problem that is of great importance for the further development and improvement of the methodology for investigating child molestation for sexual purposes. The author has demonstrated that the forensic characterisation of child molestation for sexual purposes is a dynamic, multifunctional system of forensically relevant information which reflects the natural relationships between the typical elements of the mechanism of a particular type of criminal offence and serves as a key tool for building versions, effective planning and implementation of investigations, and prevention of such offences. It has been argued that the elements of the forensic characterization of child molestation for sexual purposes are typical methods, which include methods of preparation, direct commission and concealment, time and space factors and the environment of the criminal offence, typical traces of the criminal offence, the identity of the perpetrator and the identity of the victim.
Methodology of investigation of child harassment for sexual purposes
Keywords: Україна; Дисертації. Dissertations; Dissertations; 081 – Право; криміналістична тактика; кримінальне провадження; досудове розслідування; методика розслідування; домагання дитини; воєнний стан; forensics; tactical and forensic support; forensics; tactical and forensic support; forensic tactics; criminal proceedings; pre-trial investigation; investigation methodology; child molestation; martial law