Щодо значення міжнародно-правових актів у сфері прав людини для кримінального процесу України - Коровайко, О. І.; Korovaiko, O. I. (Supremaţia Dreptului = Верховенство Права: междунар. науч. журн. – 2017. – № 1. – С. 109-115, 2017)
Проаналізовано роль такої форми (джерела) кримінального процесуального права, як міжнародно-правові акти. Звернуто увагу, що вони здійснюють системний та послідовний вплив на всі прояви кримінального процесу України: правову доктрину у цій сфері, кримінальне процесуальне законодавство, правозастосовну практику, правосвідомість учасників кримінальних процесуальних відносин. Враховуючи істотне значення міжнародно-правові акти для розвитку кримінального процесу України та забезпечення прав особи у цій сфері, вказано на необхідність вжиття дієвих заходів щодо ратифікації тих із них, які містять загальновизнані принципи і норми міжнародного права у сфері кримінального судочинства.

The article analyses the role of such forms (sources) of Criminal Procedural law as international legal acts. The article emphases that they imply systematic and consistent impact on all spheres of criminal legal proceedings of Ukraine: legal doctrine in this sphere, criminal procedural legislature, law enforcement practice, legal conscience of subjects of criminal procedural relationship. Taking into consideration significance of international legal acts in development of criminal procedure of Ukraine and securing rights of a person in this sphere, the article outlines necessity of taking effective measures for ratification of those of them, that contain generally recognized norm of international law in the sphere of criminal legal proceedings.

Проанализирована роль такой формы (источника) уголовного процессуального права, как международно-правовые акты. Обращено внимание, что они осуществляют системное и последовательное влияние на все проявления уголовного процесса Украины: правовую доктрину в этой сфере, уголовное процессуальное законодательство, правоприменительную практику, правосознание участников уголовных процессуальных отношений. Учитывая важное значение международно-правовые акты для развития уголовного процесса Украины и обеспечения прав человека в этой сфере, указано на необходимость принятия действенных мер по ратификации тех из них, что содержат общепризнанные принципы и нормы международного права в сфере уголовного судопроизводства.
Keywords: міжнародно-правові акти; джерела кримінального процесуального права; кримінальне процесуальне законодавство; міжнародні стандарти кримінального судочинства; міжнародні стандарти прав особи; international legal acts; sources Criminal Procedural law; criminal procedural legislature; international standards of criminal legal proceedings; international standards of rights of a person; международно-правовые акты; источники уголовного процессуального права; уголовное процессуальное законодательство; международные стандарты уголовного судопроизводства; международные стандарты прав человека