Діяльність органів поліції щодо захисту прав людини під проведення операції Об’єднаних сил - Безпалова, О. І.; Bezpalova, O. I. (Харківський національний університет внутрішніх справ: 25 років досвіду та погляд у майбутнє: міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 22 листоп. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. - Харків, 2019. - С. 56-59, 2019)
Окреслено проблемні питання, пов’язані із забезпеченням дотримання прав і свобод людини під час тимчасової окупації частини території України та військової агресії Російської Федерації в окремих районах Донецької і Луганської областей. Визначено категорії осіб, права яких порушуються під час та після проведення антитерористичної операції/операції Об’єднаних сил, що дозволило дійти висновку про необхідність вироблення дієвого механізму гарантування прав таких категорій громадян з боку держави. Розглянуто основні права громадян, щодо яких відбуваються систематичні порушення, та сформульовано основні заходи, що мають вживатися з метою недопущення їх порушення, відновлення порушених прав та мінімізації негативних наслідків.

The problematic issues related to ensuring compliance with human rights and freedoms during the temporary occupation of part of the territory of Ukraine and the military aggression of the Russian Federation in certain areas of the Donetsk and Luhansk regions are outlined. The categories of persons whose rights are violated during and after the anti-terrorist operation/Joint Forces operation are identified, which allowed us to conclude that it is necessary to develop an effective mechanism for guaranteeing the rights of such categories of citizens by the state. The fundamental rights of citizens, which are systematically violated, are considered, and the main measures that should be taken to prevent their violation, restore violated rights, and minimize negative consequences are formulated.
Keywords: права громадян; антитерористична операція; операція Об’єднаних сил; citizens' rights; United Forces operation; поліція; anti-terrorist operation; Україна; злочин військової агресії; правопорядок