Organizational Principles Of The Use Of Forensic DNA Analysis In The Investigation Of Criminal Offenses - Stepaniuk, D. R.; Степанюк, Д. Р. (Архів кримінології та судових наук. – 2023. – № 1 (7). – С. 158-165, 2023)
Досліджено організаційні принципи проведення судової експертизи ДНК як сфери практичної діяльності у розкритті та розслідуванні кримінальних правопорушень. Визначено перелік організаційних засад судово-медичної експертизи ДНК, розкрито їх зміст та визначено умови впровадження в Україні. Встановлено, що такими засадами є законність, виключно процесуальна форма застосування аналізу ДНК у кримінальному судочинстві, функціонування криміналістичного обліку геномної інформації людини, становлення аналізу ДНК як окремого розділу криміналістичної техніки, його організаційна та технічна підтримка.

This article studies organizational principles of forensic DNA analysis as the area of practical activities in the field of detection and investigation of criminal offenses. The author defined the list of organizational principles of forensic DNA analysis, disclosed their content, and determined the conditions for implementation in Ukraine. It was established that such principles are the legality, the exclusively procedural form of using DNA analysis in criminal proceedings, the functioning of forensic accounting of human genomic information, the formation of DNA analysis as a separate section of forensic technology, its organizational and technical support.

Исследованы организационные принципы судебно-медицинской экспертизы ДНК как области практической деятельности раскрытия и расследования уголовных преступлений. Определен перечень организационных принципов проведения судебно-медицинской экспертизы ДНК, раскрыто их содержание и определены условия внедрения в Украине. Установлено, что такими принципами являются законность, исключительно процессуальная форма использования анализа ДНК в уголовном судопроизводстве, функционирование криминалистического учета геномной информации человека, формирование анализа ДНК как отдельного раздела криминалистической техники, его организационные и техническая поддержка.
Keywords: криміналістика; кримінальний процес; розслідування кримінальних правопорушень; ДНК-аналіз; криміналістична техніка; criminalistics; forensic science; criminal proceedings; investigation of criminal offenses; DNA analysis; forensic technology; криминалистика; уголовное судопроизводство; расследование уголовных преступлений; ДНК-анализ; криминалистическая техника