Оптимізація системи навчання іноземної мови курсантів закладів вищої освіти МВС - Краснова, Н. В.; Бабак, Г. С.; Сорокіна, Г. М. (Вісник Запорізького національного університету. Серія: Педагогічні науки. – 2020. – № 3 (36), ч. 2. – С. 190-196, 2020)
В статті розглядається оптимізація системи навчання іноземної мови курсантів закладів вищої освіти МВС. Вимоги сучасного світу спонукають нас до перегляду й удосконалення пріоритетів та напрямів професійної підготовки майбутніх офіцерів правозахисних органів і фахівців правової сфери, до формування необхідних навичок, серед яких особливе місце посідає знання іноземної мови. Система іншомовної освіти курсантів побудована на основі теорії управління, що дозволяє оптимізувати навчання іноземної мови у закладах вищої освіти МВС за наступними взаємопов'язаними компонентами: мета (соціальне замовлення, втілення в нормативних документах); викладач (професійно-особистісні якості, співвіднесені зі структурою педагогічної діяльності); засоби управління (зміст навчання, навчально-методичний комплекс, метод навчання, педагогічне спілкування, критерії контролю); той, що навчається (особистісні характеристики, співвіднесені зі структурою вчення); іншомовна освіченість, як результат функціонування системи; контроль і самоконтроль (зворотні зв'язки); зовнішні впливи (вплив середовища). У статті також наголошується на необхідності враховувати специфічні умови навчання у закладах вищої освіти МВС при організації навчального процесу та викладанні іноземної мови. The article considers the optimization of the system of teaching a foreign language to cadets of higher education institutions of the Ministry of Internal Affairs. The requirements of the modern world motivate us to revise and improve the priorities and areas of future law enforcement officers training and to form the necessary skills, among which a special place is given to of a foreign language learning. The system of foreign language education of cadets is built on the basis of management theory, which allows to optimize foreign language teaching in higher education institutions of the Ministry of Internal Affairs on the following interrelated components: purpose (social order, implementation in regulations); teacher (professional and personal qualities, correlated with the structure of pedagogical activity); management tools (learning content, educational and methodological complex, teaching method, pedagogical communication, control criteria); the learner (personal characteristics correlated with the structure of teaching); foreign language education as a result of the functioning of the system; control and self-control (feedback); external influences (environmental influences). The article also emphasizes the need to take into account the specific conditions of study in higher education institutions of the Ministry of Internal Affairs when organizing the educational process and teaching foreign language. В статье рассматривается оптимизация системы обучения иностранному языку курсантов высших учебных заведений МВД. Требования современного мира побуждают нас к пересмотру и совершенствованию приоритетов и направлений профессиональной подготовки будущих офицеров правозащитных органов и специалистов правовой сферы, к формированию необходимых навыков, среди которых особое место занимает знание иностранного языка. Система иноязычного образования курсантов построена на основе теории управления, позволяет оптимизировать обучения иностранному языку в учреждениях высшего образования МВД по следующим взаимосвязанными компонентами: цель (социальный заказ, воплощение в нормативных документах) преподаватель (профессионально-личностные качества, соотнесены со структурой педагогической деятельности); средства управления (содержание обучения, учебно-методический комплекс, метод обучения, педагогическое общение, критерии контроля); обучающийся (личностные характеристики, соотнесены со структурой учение) иноязычная образованность, как результат функционирования системы; контроль и самоконтроль (обратные связи) внешние воздействия (влияние среды). В статье также подчеркивается необходимость учитывать специфические условия обучения в учреждениях высшего образования МВД при организации учебного процесса и преподавании иностранного языка.
Краснова, Н. В. Оптимізація системи навчання іноземної мови курсантів закладів вищої освіти МВС / Краснова Н. В., Бабак Г. С., Сорокіна Г. М. // Вісник Запорізького національного університету. Серія: Педагогічні науки. – 2020. – № 3 (36), ч. 2. – С. 190-196.
Keywords: заклад вищої освіти МВС; Іноземна мова. Foreign language. Иностранный язык; Курсант. Cadet. Курсант; Система навчання. Training system. Система обучения; Професійно-особистісні якості. Professional and personal qualities. Профессионально-личностные качества; Метод навчання. Teaching method. Метод обучения; Педагогічне спілкування. Pedagogical communication. Педагогическое общение; Критерії контролю. Control criteria. Критерии контроля; інтерактивний метод навчання; Higher education institution of the Ministry of Internal Affairs; учреждение высшего образования МВД; Interactive teaching method.; интерактивный метод обучения