Психологічні особливості мотиваційної сфери осіб з різними адаптаційними установками - Греса, Н. В.; Hresa , N. V.; Савченко, І. А.; Savchenko, I. A. (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія : Психологія. - 2011. - Вип. 48. - С. 6-9, 2011)
У статті розглядається проблема адаптаційної системи особистості, яка включає адаптаційні здібності або ресурси особистості, загальну життєву адаптованість-дезадаптованість індивідуума і стан цієї системи до справжнього моменту часу, рівень адаптованості суб’єкта в різних життєвих ситуаціях і прогноз його адаптації на найближче або віддалене майбутнє. Оскільки мотиваційна сфера є центральним ядром особистості, що визначає спонукальну сторону її поведінки, а вивчення її участі в процесі адаптації дозволить скласти уявлення про особливості розвитку особистості в змінених умовах життєдіяльності. На основі проведеного дослідження було встановлено, що особам з адаптивними установками властиві наступні мотиваційні складові: соціальний статус, життєзабезпечення, соціальна корисність, загальна активність та спілкування, а також у них домінує задовольнити потребу у безпеці. В свою чергу неадаптивні особи спрямовані бути творче активними та намагаються в першу чергу задовольнити такі потреби як потреби в визнанні, в самовизначенні та соціальні потреби.

The problem of adaptation system of a personality, which includes adoption capabilities or personal resources, general vital adaptation -disadoptation of a personality and the state of this system by the real moment of time, level of adaptation of the subject in different vital situations and prognosis of adaptation in the nearest and far future are examined in this article. As the motivation sphere is the central nucleus of a personality, which determines the incentive side of its behavior, examination of its participation in the process of adaptation will allow to make an idea about the features of personal development in changed terms of vital functions. On the basis of the conducted research there was sat, that the persons with adaptation options are peculiar for the following motivation constituents: social status, life-support, social utility, general activity and communication and also, a desire to satisfy a necessity out of harm’s way prevails for them. It turn persons with non-adaptive options wish to be creatively active and first of all try to satisfy such necessities as requirement in confession, self- determination and social necessities.

В статье рассматривается проблема адаптационной системы личности, которая включает адаптационные способности или ресурсы личности, общую жизненную адаптированность-дезадаптированность индивидуума и состояние этой системы к настоящему моменту времени, уровень адаптированности субъекта в различных жизненных ситуациях и прогноз его адаптации на ближайшее или отдаленное будущее. Поскольку мотивационная сфера является центральным ядром личности, определяющим побудительную сторону ее поведения, изучение ее участия в процессе адаптации позволит составить представление об особенностях развития личности в измененных условиях жизнедеятельности. На основе проведенного исследования было установлено, что лицам с адаптивными установками свойственны следующие мотивационные составляющие: социальный статус, жизнеобеспечение, социальная полезность, общая активность и общение, а также у них доминирует желание удовлетворить потребность в безопасности. В свою очередь лица с неадаптивными установками желают быть творчески активными и пытаются в первую очередь удовлетворить такие потребности как потребности в признании, в самоопределении и социальные потребности.
Keywords: адаптація; соціальна адаптація; установки; мотивація; потреби; мотиви; adaptation; social adaptation; options; motivation; necessities; адаптация; социальная адаптация; мотивация; потребности; мотивы