Проблемні питання реалізації інституту адміністративної відповідальності неповнолітніх та перспективи його вдосконалення - Казанчук, І. Д.; Kazanchuk, I. D.; Казанчук Ірина Дмитрівна (Актуальні проблеми адміністративно-деліктного права України : матеріали круглого столу (м. Вінниця, 30 жовт. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 33-37, 2024)
Підкреслено, що законодавець не тільки не уникає втручання у вирішення теоретичних проблем щодо визначення інституту адміністративної відповідальності неповнолітніх, але, при цьому, формулює положення КУпАП так, що породжує нові теоретичні проблеми. Система заходів впливу на повнолітнього повинна бути спрямована саме на неповнолітню особу, мати здатність впливати на її поведінку, виховувати її в дусі поваги і не порушення закону. І якщо захід забезпечення провадження не виконує свою виховну роль, і неповнолітній знову повертається до протиправної поведінки, то не має сенсу в його застосуванні.

It is emphasized that the legislator not only does not avoid interfering in the solution of theoretical problems regarding the definition of the institution of administrative responsibility of minors, but, at the same time, formulates the provisions of the Code of Criminal Procedure in such a way as to generate new theoretical problems. The system of measures to influence an adult should be aimed specifically at a minor, have the ability to influence his behavior, educate him in the spirit of respect and not breaking the law. And if the measure of ensuring proceedings does not fulfill its educational role, and the minor returns to illegal behavior, then there is no point in its application.

Подчеркнуто, что законодатель не только не избегает вмешательства в решение теоретических проблем определения института административной ответственности несовершеннолетних, но, при этом, формулирует положения КУоАП так, что порождает новые теоретические проблемы. Система мер воздействия на совершеннолетнего должна быть направлена ​​именно на несовершеннолетнего человека, иметь способность влиять на его поведение, воспитывать его в духе уважения и не нарушение закона. И если мероприятие обеспечения производства не выполняет свою воспитательную роль, и несовершеннолетний снова возвращается к противоправному поведению, то нет смысла в его применении.
Keywords: адміністративна відповідальність; неповнолітні; заходи впливу; administrative responsibility; minors; influence measures; административная ответственность; несовершеннолетние; меры воздействия