Порівняльна характеристика розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця у законодавстві США та України - Павловський, К. Р.; Pavlovskyi, K. R. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 трав. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 224-225, 2025)
Порівняно з законодавством США законодавство України обмежує роботодавця щодо вибору підстав розірвання трудового договору. З одного боку це ускладнює таку процедуру, а з іншого сприяє захисту законних інтересів працівників. Представляється доцільним у разі проведення реформування трудового договору законодавства забезпечення збереження існуючих гарантій працівників вразливих категорій при розірванні трудового договору за ініціативою роботодавця.

Compared to US law, Ukrainian law restricts the employer's choice of grounds for terminating an employment contract. On the one hand, this complicates such a procedure, and on the other hand, it helps protect the legitimate interests of employees. It seems advisable, in the event of reforming the employment contract legislation, to ensure the preservation of existing guarantees for employees of vulnerable categories when terminating an employment contract at the initiative of the employer.
Keywords: Україна; США; розірвання трудового договору; законодавство; роботодавець; Ukraine; USA; termination of employment contract; legislation; employer