Емпіричні індикатори аномальної поведінки персоналу організацій - Святокум, О. І.; Sviatokum, O. I. (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. – 2013. – № 1 (60). – С. 242-249, 2013)
Проаналізовано діагностичні ознаки розладів особистості. Здійснено емпіричну інтерпретацію видів розладів особистості, описано їх емпіричні еквіваленти (зразки поведінки) з метою подальшої розробки методичних матеріалів для соціологічної діагностики стану кадрової безпеки організацій.

Analysis of the diagnostic features of the personality dysfunctions is performed. Empirical interpretation of the kinds of personality dysfunctions and description of their empirical equivalents (behaviour examples) are given order to further develop methods for sociological diagnostic of the organization personnel security.

Проанализированы диагностические признаки расстройств личности. Произведена эмпирическая интерпретация видов расстройств личности и описаны их эмпирические эквиваленты (образцы поведения) с целью дальнейшей разработки методических материалов для социологической диагностики состояния кадровой безопасности организаций.
Empirical indicators of the organizations’ personnel anomalous behaviour
Эмпирические индикаторы аномального поведения персонала организаций
Святокум, О. І. Емпіричні індикатори аномальної поведінки персоналу організацій / О. І. Святокум // Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. – 2013. – № 1 (60). – С. 242-249.
Keywords: Соціологія. Соціальна робота. Sociology. Social Work. Социология. Социальная работа; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; емпіричні індикатори; эмпирические индикаторы; empirical indicators; аномальна поведінка; аномальное поведение; anomalous behaviour; розлади особистості; расстройства личности; personality dysfunctions; кадрова безпека; кадровая безопасность; personnel security; організаційні девіації; организационные девиации; organizational deviations