Роль поліції у запобіганні воєнних злочинів під час воєнного стану в Україні: юридичні і практичні аспекти - Макарова, О. П.; Makarova, O. P.; Шевченко, І. Я.; Shevchenko, I. Ya.; Зінченко, Д. А.; Zinchenko, D. A.; Olena Makarova; Данііл Зінченко (Актуальні проблеми правоохоронної діяльності в умовах воєнного стану : тези ІІ Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Хмельницький, 14 берез. 2024 р.). - Хмельницький : Вид-во НАДПСУ, 2024. - С. 341-344, 2024)
Роль поліції у запобіганні воєнним злочинам під час воєнного стану в Україні є надзвичайно важливою в контексті дотримання норм міжнародного гуманітарного права. В умовах військових конфліктів завдання поліції виходять далеко за межі звичайного підтримання правопорядку. Поліція відіграє ключову роль у документуванні порушень, координації з іншими органами та забезпеченні безпеки мирного населення. З юридичної точки зору, діяльність поліції спрямована на збір доказів воєнних злочинів, розслідування та підтримку обвинувачення у міжнародних та національних судах. Важливим аспектом є співпраця з міжнародними організаціями, такими як Міжнародний кримінальний суд, для ефективного проведення розслідувань. Питання правової кваліфікації дій сторін конфлікту є важливим для розуміння, що саме слід вважати воєнним злочином та які обставини є обтяжувальними. З практичної точки зору, поліція бере участь у безпосередній допомозі жертвам конфлікту, організовує евакуацію мирних громадян, забезпечує безпеку під час бойових дій та виконує важливу роль у підтриманні громадського порядку в зонах конфлікту. Крім того, поліція проводить просвітницьку діяльність серед місцевого населення щодо їхніх прав та надає їм інформацію про механізми звернення за допомогою у разі порушення їхніх прав. Особливий акцент робиться на міжвідомчій взаємодії поліції з військовими та цивільними структурами. Ця співпраця дозволяє ефективно ділитися розвідувальною інформацією, розробляти спільні стратегії дій та забезпечувати координацію зусиль щодо запобігання та розслідування воєнних злочинів. У складних умовах воєнного стану поліція також стикається з низкою викликів, таких як обмежені ресурси, проблеми безпеки особового складу та необхідність дотримання високих стандартів роботи під тиском. Проте завдяки підвищенню професійного рівня, посиленню міжнародної співпраці та впровадженню інноваційних методів роботи поліція здатна ефективно виконувати свої функції у запобіганні воєнних злочинів та захисті населення.

The role of the police in preventing war crimes during martial law in Ukraine is crucial in ensuring compliance with international humanitarian law norms. In the context of military conflicts, the tasks of the police extend far beyond maintaining ordinary law and order. The police play a key role in documenting violations, coordinating with other agencies, and ensuring the safety of the civilian population. From a legal perspective, police activities focus on collecting evidence of war crimes, investigating them, and supporting prosecution in international and national courts. An important aspect is cooperation with international organizations, such as the International Criminal Court, to conduct effective investigations. The issue of legal qualification of the actions of the parties to the conflict is essential for understanding what constitutes a war crime and what circumstances are aggravating. From a practical point of view, the police participate in directly assisting conflict victims, organizing the evacuation of civilians, ensuring security during combat operations, and maintaining public order in conflict zones. Additionally, the police conduct educational activities among the local population regarding their rights and provide information about mechanisms for seeking assistance in case of violations. A particular emphasis is placed on interagency cooperation between the police, military, and civilian structures. This cooperation enables effective sharing of intelligence information, developing joint action strategies, and ensuring coordinated efforts to prevent and investigate war crimes. In the challenging conditions of martial law, the police also face a range of challenges, such as limited resources, security issues for personnel, and the need to maintain high work standards under pressure. However, through enhancing professional standards, strengthening international cooperation, and implementing innovative working methods, the police are capable of effectively fulfilling their functions in preventing war crimes and protecting the population.
Keywords: воєнні злочини; поліція; запобігання воєнним злочинам; військовий стан; Україна; міжнародне гуманітарне право; міжвідомча взаємодія; police; war crimes; prevention of war crimes; martial law; Ukraine; international humanitarian law; interagency cooperation