Про анафему гетьману Івану Мазепі - Осадчий, Ю. Г.; Osadchyi, Yu. H.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-5133-5092 (Шлях успіху і перспективи розвитку (до 26 річниці заснування Харківського національного університету внутрішніх справ) : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 20 листоп. 2020 р.). - Харків : ХНУВС, 2020.- С. 385-387., 2020)
Зазначено, що аргументів «за» і «проти» правомірності анафеми Мазепи достатньо. Неоднозначність існуючих нині оцінок і тлумачень анафеми пояснюється багатьма суперечливими обставинами того часу, коли вона виносилася. Тоді вчинки всіх головних дійових осіб послідовністю і особливою порядністю не відрізнялися. Але до сьогоднішнього дня незаперечним фактом залишається те, що проголошена понад 300 років тому анафема Мазепі продовжує діяти, так як офіційної постанови православної церкви про її зняття немає.

It is noted that there are enough arguments "for" and "against" the legitimacy of Mazepa's anathema. The ambiguity of the currently existing assessments and interpretations of the anathema is explained by many contradictory circumstances of the time when it was issued. Then the actions of all the main characters did not differ in consistency and special decency. But to this day, the indisputable fact remains that the anathema of Mazepa, proclaimed more than 300 years ago, continues to operate, since there is no official decision of the Orthodox Church to lift it.

Отмечено, что аргументов "за" и "против" правомерности анафемы Мазепы достаточно. Неоднозначность существующих ныне оценок и толкований анафемы объясняется многими противоречивыми обстоятельствами того времени, когда она выносилась. Тогда поступки всех главных действующих лиц последовательностью и особой порядочностью не отличались. Но до сегодняшнего дня неоспоримым фактом остается то, что провозглашенная более 300 лет назад анафема Мазепы продолжает действовать, так как официального постановления православной церкви о ее снятии нет.
Осадчий Ю. Г. Про анафему гетьману Івану Мазепі / Ю. Г. Осадчий // Шлях успіху і перспективи розвитку (до 26 річниці заснування Харківського національного університету внутрішніх справ) : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 20 листоп. 2020 р.) / редкол.: Д. В. Швець (голова), О. М. Бандурка, С. М. Гусаров та ін.; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. - Харків : ХНУВС, 2020.- С. 385-387.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Історія. History. История; винесення анафеми Мазепи; вынесение анафемы Мазепы; anathema to Mazepa; Мазепа І.; Мазепа И.; Mazepa I.; скасування анафеми; отмена анафемы; abolition of anathema; правомірність анафеми Мазепи; правомерность анафемы Мазепы; legitimacy of Mazepa's anathema; анафема