Integration of economic aspects in the research of the agricultural market of Ukraine - Sievidova, I. O.; Сєвідова, І. О.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-3703-4610; Pakhucha, E.; Oliynyk, O.; Oliynyk, T.; Plyhun, S.; Плигун, С.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-5251-0553 (European Journal of Sustainable Development. – 2020. – Vol. 9, № 4. – P. 395-408, 2020)
Обґрунтовано необхідність та важливість проведення дослідження аграрного ринку. Визначено особливості процесу маркетингових досліджень з урахуванням специфіки сільськогосподарського виробництва та реалізації відповідно до вимог часу. Визначено основні принципи, на основі яких розробляються та безпосередньо здійснюються алгоритми проведення маркетингових досліджень. Було окреслено основні вимоги до проведення дослідження стану аграрного ринку, найважливішими є об’єктивність, неупередженість та незалежність від особистих чи політичних інтересів. Визначено фактори, які необхідно враховувати при проведенні маркетингових досліджень стану аграрного ринку з урахуванням як контрольованих, так і неконтрольованих факторів маркетингового середовища. Запропоновано етапи маркетингових досліджень, що відповідають вимогам аграрного ринку. Прогнозовано валовий обсяг виробництва сільськогосподарської продукції та виявлено тенденції у всій галузі, обрано поліноміальну лінію тренда, оскільки рівняння цієї моделі має найвищі коефіцієнти кореляції та детермінації, а тому найбільш достовірно описує динаміку. Ринок сільськогосподарської продукції досліджувався з точки зору маркетингу, тобто з точки зору двох підсистем, перша з яких представлена ​​пропозицією, а друга — попитом. Встановлено, що пропозиція основних продуктів харчування реалізується за рахунок внутрішнього виробництва, а попит реалізується за рахунок внутрішніх і зовнішніх покупців. Проаналізовано та спрогнозовано загальну цінову ситуацію на аграрному ринку України. Окреслено сучасні особливості та проблеми формування цін на сільськогосподарську продукцію. Дослідження сучасного стану аграрного ринку дали підстави стверджувати про досить стабільний його розвиток, що підтверджується позитивною динамікою обсягів валового сільськогосподарського виробництва.

The necessity and importance of conducting agricultural market research was substantiated. Features of the process of marketing research were identified, taking into account the specifics of agricultural production and sales according to time requirements.The basic principles on the basis of which the algorithms for conducting market research are developed and directly carried out were determined. The main requirements for conducting research on the state of the agricultural market were outlined, the most important being objectivity, impartiality and independence from personal or political interests. The factors that should be taken into account when conducting marketing research on the state of the agricultural market were determined, taking into account both controllable and uncontrollable factors of the marketing environment. The stages of marketing research that meet the requirements of the agricultural market were offered. Gross production volume of agricultural products was predicted and trends in the whole branch were discovered, a polynomial trend line was chosen because the equation of this model has the highest coefficients of correlation and determination, and so it describes the dynamics most reliably. The agricultural market was studied in terms of marketing, i.e. from the perspective of two subsystems, the first of which is represented by the supply, and the second by the demand. It was established that the supply of basic foodstuffs is realised by means of domestic production, and the demand is realised by means of internal and external buyers.The overall price situation on the agricultural market in Ukraine was analysed and predicted. The contemporary features and problems of formation of prices for agricultural products are outlined. The research on the modern state of agricultural market gave a reason to claim about its development being rather steady, reaffirmed by the positive dynamics of gross agricultural production volume.

Обоснована необходимость и важность проведения исследования аграрного рынка. Выявлены особенности процесса маркетингового исследования с учетом специфики сельскохозяйственного производства и продаж в соответствии с требованиями времени. Определены основные принципы, на основе которых разрабатываются и непосредственно выполняются алгоритмы проведения маркетинговых исследований. Были обозначены основные требования для проведения исследования состояния сельскохозяйственного рынка, наиболее важными из которых являются объективность, беспристрастность и независимость от личных или политических интересов. Определены факторы, которые следует учитывать при проведении маркетинговых исследований состояния аграрного рынка, с учетом как контролируемых, так и неконтролируемых факторов маркетинговой среды. Предложены этапы маркетингового исследования, отвечающие требованиям аграрного рынка. Был спрогнозирован объем валового производства сельскохозяйственной продукции и выявлены тенденции во всей отрасли, выбрана полиномиальная линия тренда, поскольку уравнение этой модели имеет самые высокие коэффициенты корреляции и детерминации и поэтому наиболее надежно описывает динамику. Сельскохозяйственный рынок изучался с точки зрения маркетинга, то есть с точки зрения двух подсистем, первая из которых представлена ​​предложением, а вторая - спросом. Установлено, что поставка основных продуктов питания осуществляется за счет отечественного производства, а спрос реализуется за счет внутренних и внешних покупателей. Проанализирована и спрогнозирована общая ценовая ситуация на сельскохозяйственном рынке Украины. Изложены современные особенности и проблемы формирования цен на сельскохозяйственную продукцию. Исследование современного состояния аграрного рынка дало основания утверждать, что его развитие достаточно устойчиво, что подтверждается положительной динамикой объемов валовой продукции сельского хозяйства.
Integration of economic aspects in the research of the agricultural market of Ukraine / Iryna Sievidova, Elina Pakhucha, Olexandr Oliynyk and ot. // European Journal of Sustainable Development. – 2020. – Vol. 9, № 4. – P. 395-408. – DOI: https://doi.org/10.14207/ejsd.2020.v9n4p395.
Sievidova, I. ., Pakhucha, E. ., Oliynyk, O. ., Oliynyk, T. ., & Plyhun, S. . (2020). Integration of Economic Aspects in the Research of the Agricultural Market of Ukraine. European Journal of Sustainable Development, 9(4), 395. https://doi.org/10.14207/ejsd.2020.v9n4p395
Keywords: Економічні науки. Економічна безпека. Economics. Economic Security. Экономические науки. Экономическая безопасность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; publikatsii u WoS; agricultural marketing; marketing research; economy; development trend; agricultural produce; agricultural market; аграрний маркетинг; маркетингові дослідження; тенденції розвитку; аграрний ринок; сільськогосподарська продукція; аграрный маркетинг; маркетинговые исследования; сельскохозяйственный рынок; сельскохозяйственная продукция