Співвідношення прощення боргу та інших суміжних інститутів цивільного права - Шимко, Ф. А.; Shymko, F. A. (Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія : Юридичні науки. - 2015. - Вип. 5, т. 1. - С. 157-160, 2015)
Надано порівняльну характеристику договору прощення боргу з іншими суміжніми інститутами цивільного права ( зокрема, припинення зобов'язання за домовленістю сторін, новація, відступне, одностороння відмова від договору тощо. Встановлено ознаки, які доводять самостійний характер цього способу припинення зобов'язань.

A comparative description of the debt forgiveness contract with other related institutions of civil law is provided (in particular, termination of the obligation by agreement of the parties, novation, rescission, unilateral refusal of the contract, etc.) Signs are established that prove the independent nature of this method of termination of obligations.

Дана сравнительная характеристика договора прощения долга с другими смежными институтами гражданского права ( в частности, прекращение обязательства по договоренности сторон, новация, отступное, односторонний отказ от договора и т.п.) Установлены признаки, доказывающие самостоятельный характер этого способа прекращения обязательств.
Keywords: прощення боргу; debt forgiveness; прощение долга; спосіб припинення зобов’язань; method of termination of obligations; способ прекращения обязательств; новація; novation; новация; відступне; fix; отступное; одностороння відмова від договору; unilateral withdrawal from the contract; односторонний отказ от договора