Порядок проходження військової служби як об’єкт криміналістичного дослідження - Бершов, Г. Є.; Bershov, H. Ye. (Supremaţia Dreptului = Верховенство Права: междунар. науч. журн. – 2016. – № 4. – С. 227-231, 2016)
У статті підкреслено, що військова служба є складовим елементом діяльності із забезпечення захисту незалежності та територіальної цілісності України, яка відбувається виключно в порядку та на підставах, установлених законом. Наголошено, що забезпечення належної кримінально-правової охорони порядку проходження військової служби, а також своєчасного виявлення кримінальних протиправних посягань у зазначеній сфері суспільних відносин і їх ефективне досудове розслідування неможливе без розуміння сутності й ознак військових кримінальних правопорушень, а також без характеристики сфери, яка підлягає кримінально-правовій охороні.

The article emphasizes that military service is an integral element of activities to ensure the protection of the independence and territorial integrity of Ukraine, which takes place exclusively in the order and on the grounds established by law. It is emphasized that ensuring proper criminal legal protection of the order of military service, as well as timely detection of criminal violations in the specified sphere of social relations and their effective pre-trial investigation is impossible without understanding the essence and signs of military criminal offenses, as well as without characterizing the sphere that is criminally punishable - legal protection.

В статье подчеркнуто, что военная служба является составным элементом деятельности по обеспечению защиты независимости и территориальной целостности Украины, которая проходит исключительно в порядке и по основаниям, установленным законом. Отмечено, что обеспечение надлежащей уголовно-правовой охраны порядка прохождения военной службы, а также своевременного выявления уголовных противоправных посягательств в указанной сфере общественных отношений и их эффективное досудебное расследование невозможно без понимания сущности и признаков военных уголовных правонарушений, а также без характеристики сферы, подлежащей уголовно-правовой охране.
Keywords: порядок; проходження; несення; військова служба; кримінально-правова охорона; криміналістичне дослідження; order; passage; carrying; military service; criminal law protection; forensic investigation; прохождение; несение; военная служба; уголовно-правовая охрана; криминалистическое исследование