Поняття та особливості кар’єрного росту поліцейських - Лагодієнко, Д. О.; Lahodiienko, D. O. (Юридична наука. – 2019. – № 5 (95), т. 2. – С. 117-123, 2019)
Актуальність статті полягає в тому, що будь-яка організація, підприємство чи установа – це «живий організм», діяльність якого забезпечується та спрямовується штатом працівників, які мають різне коло трудових обов’язків та обсяг роботи, займають відповідне становище в управлінській ієрархії та мають у підпорядкуванні різну кількість інших суб’єктів трудових правовідносин. Існування працівника в рамках цієї «живої» системи та зміна у зв’язку з цим його трудоправового статусу визначає його кар’єрний рух, який може або зростати, або не змінюватись взагалі. Вказане повною мірою стосується і кар’єрного росту поліцейських, однак при цьому останній має свої, специфічні особливості, що пов’язані із службово-трудовим статусом цієї категорії працівників. У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених, розкрито сутнісний зміст поняття «кар’єра». Запропоновано авторське визначення терміну «кар’єрний ріст поліцейських». Здійснено аналіз норм чинного законодавства, норми яких спрямовані на регулювання кар’єри поліцейських. Виокремлено характерні особливості, які притаманні професійній кар’єрі працівників органів та підрозділів Національної поліції України. Зроблено висновок, що ключовими особливостями кар’єрного росту поліцейських є: поперше, здійснення особливого, суспільно-значимого виду трудової діяльності – служби правоохоронному органі – Національній поліції, яка покладає на працівника не тільки трудові обов’язки, але й передбачає виконання ним низку правоохоронних функцій держави; по-друге, ієрархія кар’єрних ланок в поліції встановлюється системою посад, що є осередками управління, функціоналу та професійних компетенцій; по-третє, кар’єрний ріст поліцейського має формалізований характер та відбувається шляхом проведення атестації даних працівників; по-четверте, кар’єрний ріст поліцейського впливає не тільки на його трудовий статус та рівень отримуваної управлінської влади, але й обсяги його грошового забезпечення та граничне спеціальне звання. Таким чином, кар’єрний ріст досліджуваної у роботі категорії працівників слід охарактеризувати, як вертикальний рух поліцейського в межах управлінської ієрархії органів та підрозділів Національної поліції України, який відбувається за рахунок зайняття вищих посад відповідність поліцейського яким визначається за допомого процедури атестування.

The relevance of the article lies in the fact that any organization, enterprise or institution is a "living organism", the activity of which is ensured and directed by a staff of employees who have a different scope of labor duties and scope of work, occupy an appropriate position in the management hierarchy and have subordinated to various other subjects of labor relations. The existence of an employee within this "living" system and the change in his labor law status in connection with this determines his career movement, which can either grow or not change at all. This fully applies to the career growth of police officers, however, the latter has its own, specific features related to the official and labor status of this category of employees. The article, based on the analysis of scientific views of scientists, reveals the essential meaning of the concept of "career". The author’s definition of the term "career growth of police officers" is proposed. An analysis of the norms of the current legislation was carried out, the norms of which are aimed at regulating the career of

Актуальность статьи состоит в том, что любая организация, предприятие или учреждение – это «живой организм», деятельность которого обеспечивается и направляется штатом работников, имеющих разный круг трудовых обязанностей и объем работы, занимающих соответствующее положение в управленческой иерархии и имеющих в ведении разное количество других субъектов трудовых правоотношений.
Keywords: Україна; Національна поліція України; кар’єрний ріст; career; National Police of Ukraine; Ukraine; Украина; Национальная полиция Украины; карьера; поліцейський