Принципи судового керівництва та змагальності сторін у цивільному судочинстві: проблеми їх співвідношення та взаємозвʼязок - Яцина, В.; Jacinа, V. (Підприємництво, господарство і право. - 2020. - № 3. - С. 48-55, 2020)
Статтю присвячено дослідженню проблем співвідношення та взаємозв’язку принципів судового керівництва та змагальності сторін у цивільному судочинстві України. На підставі проведеного дослідження в роботі констатується, що розгляд судом цивільної справи має відбуватись у межах змагального процесу. Змагальність сторін – принцип цивільного судочинства, згідно з яким розгляд справи проводиться у формі спору сторін у судовому засіданні. Причому всі учасники процесу наділені рівними процесуальними правами, а суд зобов’язаний прийняти всі передбачені законом заходи для всебічного, повного та об’єктивного розгляду справи з метою винесення законного й обґрунтованого рішення. Принцип змагальності сторін у цивільному судочинстві полягає в широкій можливості сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, на свій розсуд і у спосіб, визначений законом, визначати й використовувати доказову діяльність, відстоюючи свої права, інтереси та позицію у справі.

The article is focused on studying the problems of correlation and interrelation of principles of judicial guidance and the parties’ adversarial system in civil legal proceedings of Ukraine. On the basis of the conducted research, the author of the paper has stated that a court hearing of a civil case should take place within the framework of adversarial proceedings. The parties’ adversarial system is the principle of civil legal proceedings, according to which the case is heard in the form of a dispute between the parties during a court hearing. Moreover, all participants in the process are endowed with equal procedural rights, and the court is obliged to take all the measures established by law for a comprehensive, complete and objective consideration of the case in order to make a lawful and well-founded decision. The principle of the parties’ adversarial system in civil legal proceedings lies in the broad ability of the parties and othlved in the case, to determine and use evidentiary activity at their discretion and in the manner prescribed by law, by asserting their rights, interests and position in the case.

Статья посвящена исследованию проблем соотношения и взаимосвязи принципов судебного руководства и состязательности сторон в гражданском судопроизводстве Украины. На основании проведенного исследования в работе констатируется, что рассмотрение судом гражданского дела должно происходить в рамках состязательного процесса. Состязательность сторон - принцип гражданского судопроизводства, согласно которому рассмотрение дела проводится в форме спора сторон в судебном заседании. Причем все участники процесса наделены равными процессуальными правами, а суд обязан принять все предусмотренные законом меры для всестороннего, полного и объективного рассмотрения дела с целью вынесения законного и обоснованного решения. Принцип состязательности сторон в гражданском судопроизводстве заключается в широкой возможности сторон и других лиц, участвующих в деле, в свою усмотрению и в соответствии с установленными законом, определять и использовать доказательную деятельность, отстаивая свои права, интересы и позицию по делу.
Яцина, В. Принципи судового керівництва та змагальності сторін у цивільному судочинстві: проблеми їх співвідношення та взаємозвʼязок / Віктор Яцина // Підприємництво, господарство і право. - 2020. - № 3. - С. 48-55. - DOI: https://doi.org/10.32849/2663-5313/2020.3.09
Keywords: цивільний процес; принципи судового керівництва; принципи змагальності сторін; гражданский процесс; принципы судебного руководства; принципы состязательности сторон; principles of adversarial proceedings; civil process; principles of judicial management; Цивільно-процесуальне право. Civil and Procedure Law. Гражданское процессуальное право; Україна. Ukraine. Украина; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации