Перспективи застосування лазерного зміцнення в авіаційній промисловості - Москалик, В. М.; Moskalyk, V. M.; ORCID ID: 0000-0003-4916-3102 (Авіація, промисловість, суспільство : матеріали ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кременчук, 12 трав. 2022 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ, Кременчуц. льотний коледж, Наук. парк «Наука та безпека». – Харків : ХНУВС, 2022. – С. 224-226., 2022)
Зазначено, що у процесі експлуатації авіаційна деталь, внаслідок важких умов роботи, неминуче втрачатиме свої фізико-механічні характеристики. Ефективним способом збільшення її працездатності вважається зміцнення. Лазерне зміцнення є більш прийнятним порівняно з традиційними методами через те, що метод, що розглядається, менш енерговитратний, у нього більш високі показники збільшення триботехнічних властивостей, а також можливість обробляти тонкостінні деталі складної форми. Отмечено, что в процессе эксплуатации авиационная деталь вследствие тяжелых условий работы неизбежно будет терять свои физико-механические характеристики. Эффективным способом увеличения его работоспособности считается укрепление. Лазерное укрепление является более приемлемым по сравнению с традиционными методами из-за того, что рассматриваемый метод менее энергозатратен, у него более высокие показатели увеличения триботехнических свойств, а также возможность обрабатывать тонкостенные детали сложной формы. It is noted that during operation, the aircraft part will inevitably lose its physical and mechanical characteristics due to difficult working conditions. Strengthening is considered an effective way to increase its performance. Laser hardening is more acceptable compared to traditional methods due to the fact that the considered method is less energy-intensive, it has higher tribotechnical properties, and also the ability to process thin-walled parts of complex shape.
Москалик В. М. Перспективи застосування лазерного зміцнення в авіаційній промисловості / В. М. Москалик / Авіація, промисловість, суспільство : матеріали ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кременчук, 12 трав. 2022 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ, Кременчуц. льотний коледж, Наук. парк «Наука та безпека». – Харків : ХНУВС, 2022. – С. 224-226.
Keywords: Техніка. Технічні науки. Machinery. Engineering. Техника. Технические науки; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; лазерне зміцнення; лазерное укрепление; laser strengthening; підвищення трибологічних характеристик матеріалів; повышение трибологических характеристик материалов; improvement of tribological characteristics of materials; зміцнення авіаційних деталей; укрепление авиационных деталей; reinforcement of aircraft parts; типи авіаційних двигунів; типы авиационных двигателей; газотурбінні двигуни; газотурбинные двигатели; gas turbine engines