Деякі питання врегулювання адміністративної відповідальності неповнолітніх в Україні - Комзюк, А. В.; Komziuk, A. V.; Алена Комзюк (Актуальні проблеми адміністративно-деліктного права України : матеріали круглого столу (м. Вінниця, 31 жовт. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 58-60, 2023)
Розглянуто проблему адміністративної відповідальності неповнолітніх. Окрему увагу приділено заходам реагування держави на поведінку правопорушників, а саме заходам впливу, які не є досконалими, ефективними і новими. Сьогодні неповнолітні добре обізнані у своїх правах. Деякі з них вони можуть реалізовувати самостійно, а отже, нести відповідальність за їх невиконання. Наголошено на необхідності зниження віку адміністративної відповідальності до 14 років.

The problem of administrative responsibility of minors is considered. Particular attention is paid to measures of the state's response to the behavior of offenders, namely to measures of influence that are not perfect, effective and new. Today, minors are well aware of their rights. Some of them they can implement independently, and therefore bear responsibility for their non-fulfillment. The need to lower the age of administrative responsibility to 14 years is emphasized.

Рассмотрена проблема административной ответственности несовершеннолетних. Отдельное внимание уделено мерам реагирования государства на поведение правонарушителей, а именно мерам влияния, которые не являются совершенными, эффективными и новыми. Сегодня несовершеннолетние хорошо осведомлены о своих правах. Некоторые из них они могут реализовывать самостоятельно, а значит, нести ответственность за их невыполнение. Отмечена необходимость снижения возраста административной ответственности до 14 лет.
Keywords: неповнолітні; minors; несовершеннолетние; адміністративна відповідальність; administrative responsibility; административная ответственность; заходи впливу; sanctions; меры воздействия