Процесуальні та криміналістичні проблемні питання вдосконалення методики досудового розслідування шахрайств - Юхно, О. О.; Yukhno, O. O.; Олександр Юхно (Південноукраїнський правничий часопис. – 2019. – № 4, ч. 3. – С. 98-101, 2019)
У статті проведено ретроспективний аналіз положень закону України про кримінальну відповідальність, Кримінального процесуального законодавства, теорії криміналістики й судової експертології, на підставі яких розглядаються питання щодо становлення й розвитку вітчизняних методик розслідування шахрайств на різних історичних етапах. Зроблено дослідження сучасних видів і способів шахрайства, що вчиняються з урахуванням змін в економіці й суспільних відносинах, використання злочинцями під час учинення таких видів злочинів мережі Інтернет і мобільного зв’язку, телекомунікаційних, інших технологій і досягнень науки й техніки. На засадах зазначеного, а також наявних наукових позицій окремих учених і наукових шкіл автор узяв участь у дискусії з питань удосконалення класифікації по різновидах учинених шахрайств і висловив авторську позицію відносно цих питань. Внесено пропозиції щодо вдосконалення алгоритму слідчих (розшукових) дій під час досудового розслідування шахрайств з урахуванням цих особливостей та елементів криміналістичної характеристики й у разі виявлення, розкриття й розслідування. Зокрема виділено питання особливостей вивчення слідчим, прокурором особи злочинця з наданням конкретних результатів дослідження такої особи. Здійснено класифікацію потерпілих осіб. Приділено увагу вивченню слідчим прокурором взаємовідносин потерпілого й підозрюваного під час учинення злочину й після цього з метою відшкодування шкоди, завданої злочином та під час судового розгляду в спрощеному порядку. Окремо розглянуто необхідність проведення огляду місця події досліджених видів злочинів, обрання слідчим, прокурором відповідного алгоритму тактики допиту потерпілого, підозрюваного, обвинуваченого, свідків та інших учасників кримінального провадження. Зроблено загальний висновок про те, що мають місце перспективи наукових досліджень з цього напряму, оскільки за останні роки наукових публікацій було здійснено недостатньо, попри щорічне зростання рівня вчинення шахрайств згідно зі статистичними даними.

The author of the article provided a retrospective analysis of the provisions of the Law of Ukraine on Criminal Liability, criminal procedural legislation, the theory of criminalistics and forensic expertise. The author considered some questions on the formation and development of domestic fraud investigation methods at diﬀerent historical stages. Also the author of the article researched the current types and methods of fraud, taking into account changes in the economy and public relations, the use of criminals in committing such crimes of the Internet and mobile communications, telecommunications, other technologies and scientifc and technological achievements. On the basis of the indicated and existing scientifc positions of individual scientists and scientifc schools, the author proposed some improvement to the classifcation of types of frauds. Also the author made some improvement to the algorithm of investigative actions in pre-trial investigation of fraud, taking into account these features and elements of forensic characteristics and taking into account in the detection, disclosure and investigation. In particular, the issues of peculiarities of the investigation by the investigator or the prosecutor of the person of the oﬀender, with the provision of specifc results of the investigation of such person were highlighted. The classifcation of the victim was carried out. Particular attention was paid to investigating the relationship between the victim and the suspect during of the crime to compensate the caused damage during the trial in a simplifed manner. Special attention was paid to the necessity of conducting a survey of the scene of the investigated types of crimes, and necessity for investigators, prosecutors to pick up the appropriate algorithm of questioning tactics of the victim, suspect, accused, witnesses and other participants in criminal proceedings. The general conclusion is that there are prospects for scientifc research in this area, since in recent years scientifc publications have been made in insufcient numbers, despite the annual increase in the level of fraud according to statistics.

В статье проведен ретроспективный анализ положений закона Украины об уголовной ответственности, уголовного процессуального законодательства, теории криминалистики и судебной экспертологии, на основании которых рассматриваются вопросы относительно становления и развития отечественных методик расследования мошенничества на различных исторических этапах. Осуществлено исследование современных видов и способов мошенничеств, которые совершаются с учетом изменений в экономике и общественных отношениях, использования преступниками при совершении таких видов преступлений сети Интернет и мобильной связи, телекоммуникационных, других технологий и достижений науки и техники. Основываясь на изложенном и имеющихся научных позициях отдельных ученых и научных школ, автор принял участие в дискуссии по вопросам усовершенствования классификации разновидностей мошенничества и высказал свою позицию по этим вопросам. Внесены предложения по усовершенствованию алгоритма следственных (розыскных) действий в досудебном расследовании мошенничеств с учетом этих особенностей и элементов криминалистической характеристики, а также при выявлении, раскрытии и расследовании. Выделены вопросы особенностей изучения следователем, прокурором личности преступника с изложением конкретных результатов исследования такой категории лиц. Осуществлена классификация потерпевших лиц. Отдельное внимание уделено взаимоотношениям потерпевшего и подозреваемого при совершении преступления и после него с целью возмещения во время судебного заседания в упрощенном порядке причиненного преступлением ущерба. Изучена необходимость проведения осмотра места преступления по исследованным видам преступлений, избрания следователем, прокурором соответствующего алгоритма тактики допроса потерпевшего, подозреваемого, обвиняемого, свидетелей и других участников уголовного производства. Сделан общий вывод о том, что имеются перспективы научных исследований в этом направлении, поскольку за последние годы научных публикаций было осуществлено недостаточно, а уровень совершения мошенничеств согласно статистическим данным ежегодно возрастает.
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Криміналістика. Criminalistics. Криминалистика; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; кримінальне провадження; шахрайство; досудове розслідування; уголовное производство; досудебное расследование; мошенничество; criminal proceedings; fraud; pre-trial investigation