Система підтримки прийняття рішень льотного диспетчера - Ножнова, М. О.; Nozhnova, M. O.; ORCID: https://orcid.org/ 0000-0002-4306-0973 (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених : тези доп. учасників наук.-практ. конф. з нагоди святкування Дня науки (м. Харків, 15 трав. 2020 р.). – Харків : ХНУВС, 2020. – С. 371-374, 2020)
Запропоновано ефективно запровадити систему підтримки прийняття рішень (Decision-Support System - DSS) для диспетчерів, яка зможе забезпечити інформаційну підтримку під час підготовки передпольотної інформації, видати рекомендації щодо можливості вильоту з аеродрому та допомогти у прийнятті швидких, але розумних оперативних рішень. Крім того, розробка DSS для диспетчерів дозволить мінімізувати або навіть виключити передбачувані порушення передбачених правил польотних операцій шляхом впровадження автоматизації в процесі прийняття рішень.

It is proposed to effectively introduce a decision support system (DSS) for controllers, which will be able to provide informational support during the preparation of pre-flight information, issue recommendations on the possibility of departure from the airport and help in making quick but reasonable operational decisions. In addition, the development of DSS for controllers will minimize or even eliminate the expected violations of the prescribed rules of flight operations by implementing automation in the decision-making process.

Предложено эффективно внедрить систему поддержки принятия решений (Decision-Support System - DSS) для диспетчеров, которая сможет обеспечить информационную поддержку при подготовке предполетной информации, выдать рекомендации по возможности вылета из аэродрома и помочь в принятии быстрых, но разумных оперативных решений. Кроме того, разработка DSS для диспетчеров позволит минимизировать или исключить предполагаемые нарушения предусмотренных правил полетных операций путем внедрения автоматизации в процессе принятия решений.
Ножнова, М. О. Система підтримки прийняття рішень льотного диспетчера / Марина Олександрівна Ножнова // Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених : тези доп. учасників наук.-практ. конф. з нагоди святкування Дня науки (м. Харків, 15 трав. 2020 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків : ХНУВС, 2020. – С. 371-374.
Keywords: Техніка. Технічні науки. Machinery. Engineering. Техника. Технические науки; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; безпека польотів; flight safety; безопасность полетов; інформаційна підтримка; Information support; информационная поддержка; Decision-Support System; система підтримки прийняття рішень; система поддержки принятия решений; DSS; диспетчер льотних операцій; flight operations controller; диспетчер летных операций