Концептуальні підходи до забезпечення прав тварин - Селюков, В. С.; Seliukov, V. S. (Захист та дотримання прав громадян органами Національної поліції України в умовах воєнного стану : тези доп. учасників наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 7 груд. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 164-166, 2023)
Стверджено, що сучасний погляд на умови та правила існування та проживання тварин поряд із людиною потребують концептуального та системного перегляду, що має передбачати першочерговість визнання та поваги прав тварин, навіть з урахуванням їх (тварин) призначення. Концепція прав тварин більше потрібна людям для формування свідомого ставлення до тварин як до такої ж частини природи як і людини.

It has been argued that the modern view of the conditions and rules for the existence and living of animals next to humans requires a conceptual and systematic revision, which should include the recognition and respect of animal rights as a priority, even taking into account their (animals) purpose. The concept of animal rights is more necessary people to form a conscious attitude towards animals as the same part of nature as well as a person.

Утверждено, что современный взгляд на условия и правила существования и проживания животных наряду с человеком нуждаются в концептуальном и системном пересмотре, что должно предусматривать первоочередность признания и уважения прав животных, даже с учетом их (животных) назначения. Концепция прав животных больше нужна людям для формирования сознательного отношения к животным как к такой же части природы как и человека.
Keywords: тварини; animals; животные; права тварин; animal rights; права животных; захист тварин; animal protection; защита животных