Ефективне використання Національною поліцією України можливостей громадських формувань у забезпеченні публічного порядку (на прикладі Харківської області) - Голуб, М. В.; Holub, M. V.; ORCID: https://orсid.org/0000-0002-5257-081X (Актуальні проблеми держави і права. – 2019. – Вип. 84. - С. 24-30, 2019)
Проаналізовано деякі особливості організаційно-правових засад діяльності Національної поліції України щодо взаємодії з громадськістю в такій її формі участі в заходах із забезпечення публічного порядку, як громадське формування. З’ясовано, що організація підготовки членів громадських формувань з охорони публічного порядку здійснюється територіальними органами Національної поліції України. Навчання проводяться зі слухачами, які увійшли до складу громадських формувань уперше; як правило, у цьому процесі не задіяні члени формувань, які вже мають певний досвід участі в таких формуваннях. Керівні регіональні органи Національної поліції України у процесі підготовки безпосередньої участі не беруть. Важливо акцентувати увагу на тому, що на цей час досі не прийнято нормативний документ, який регламентував би процес підготовки членів громадських формувань з охорони публічного порядку і в якому були би визначені основні напрями підготовки, права й обов’язки територіальних органів та управлінських структур. Підкреслено, що сьогодні мають місце позитивні зрушення, які сприяють стабілізації оперативної обстановки, проте водночас є й певні проблеми. Зазначено, що без залучення населення, активної участі територіальних громад, їх окремих представників принципового позитивного зрушення у справі забезпечення публічного порядку на вулицях та в інших громадських місцях досягти неможливо. Стверджено, що чим більша частина населення села, селища чи міста буде задіяна у спільних із Національною поліцією України заходах із забезпечення публічного порядку на території свого населеного пункту, чим відповідальніше будуть ставитися до цього громадяни, чим різноманітнішими будуть форми цієї участі, чим більше будуть враховані регіональні особливості кожної конкретної місцевості, тим вагомішими будуть результати такої взаємодії.

Effective activity of the law enforcement system of modern Ukraine is impossible without awareness of the need to involve the public in order to protect public order, develop and implement various forms of interaction between the population and law enforcement agencies. Thus, the purpose of the article is to analyze some peculiarities of the organizational and legal foundations of the activities of the National Police of Ukraine on public relations in its form of participation in public order activities, such as public formation. It is found out that the organization of training of members of public formations on public order is carried out by territorial bodies of the National Police of Ukraine. The trainings are conducted with the students who are a part of the public formations for the first time and, as a rule, members of the formations who already have some experience are not involved in this process. The leading regional bodies of the National Police of Ukraine do not take part in the preparation of direct participation. It is important to emphasize that no normative document has yet been adopted to regulate the process of training members of public order for the protection of public order and which would define the basic directions of preparation, rights and responsibilities of territorial bodies and administrative structures. It is concluded that there are currently positive developments that contribute to the stabilization of the operational environment, but there are also some problems. There is no doubt that without the involvement of the population, the active participation of territorial communities, their individual representatives, a fundamental positive shift in the matter of public order in the streets and other public places is impossible. You can be sure that the greater part of the population of a village, settlement or city will be involved in joint actions with the National Police of Ukraine to ensure public order in the territory of their settlement, the more responsive the citizens will be, the more diverse the forms of such participation will be, the more the more regional features of each locality will be taken into account, the more significant the results of such interaction will be.

Проанализированы некоторые особенности организационно-правовых основ деятельности Национальной полиции Украины по взаимодействию с общественностью в такой форме участия в мероприятиях по обеспечению публичного порядка, как общественное формирование. Установлено, что организация подготовки членов общественных формирований по охране публичного порядка осуществляется территориальными органами Национальной полиции Украины. Важно акцентировать внимание на том, что в настоящее время до сих пор не принят нормативный документ, регламентирующий процесс подготовки членов общественных формирований по охране публичного порядка и в котором были бы определены основные направления подготовки, права и обязанности территориальных органов и управленческих структур. Подчеркнуто, что сегодня имеют место положительные сдвиги, способствующие стабилизации оперативной обстановки, однако в то же время есть и некоторые проблемы. Отмечено, что без привлечения населения, активного участия территориальных общин, их отдельных представителей принципиального положительного сдвига по обеспечению публичного порядка на улицах и в других общественных местах достичь невозможно.
Effective use of opportunities of public formations by the National Police of Ukraine in the matter of ensuring public order (on the example of Kharkiv region)
Голуб, М. В. Ефективне використання Національною поліцією України можливостей громадських формувань у забезпеченні публічного порядку (на прикладі Харківської області) / М. В. Голуб // Актуальні проблеми держави і права. – 2019. – Вип. 84. - С. 24-30. - DOI: https://doi.org/10.32837/apdp.v0i84.146.
Keywords: Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Національна поліція України. National police of Ukraine. Национальная полиция Украины; National police of Ukraine; Национальная полиция Украины; поліція; police; полиция; Харківська область; Kharkiv region; Харьковская область; громадські фомування; public funds; общественные фомирования; забезпечення публічного порядку; ensuring public order; обеспечение публичного порядка; взаємодія поліції з населенням; interaction of the police with the population; взаимодействие полиции с населением