Методи психологічної підтримки жертв мобінгу у навчальних закладах: правові гарантії та виклики - Букін, О. С.; Bukin, O. S. (Теоретичні питання юриспруденції і проблеми правозастосування: виклики ХХІ століття : тези доп. учасників VIII Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 24 лист. 2023 р.). - Харків, 2023. - С. 117-119, 2023)
Підреслено, що для ефективної психологічної підтримки жертв мобінгу необхідно поєднувати різні методи терапевтичного впливу з комплексним правовим захистом та активною інформаційно-просвітницькою роботою. Тільки за умов тісної взаємодії між освітніми установами, державними органами та громадянським суспільством можливо забезпечити належний рівень підтримки для постраждалих та створити безпечне освітнє середовище для усіх учасників навчального процесу.

It was pointed out that for effective psychological support of victims of mobbing, it is necessary to combine various methods of therapeutic influence with complex legal protection and active informational and educational work. Only under conditions of close cooperation between educational institutions, state bodies and civil society is it possible to ensure the appropriate level of support for victims and create a safe educational environment for all participants in the educational process.

Подчеркивается, что для эффективной психологической поддержки жертв моббинга необходимо сочетать различные методы терапевтического воздействия с комплексной правовой защитой и активной информационно-просветительской работой. Только при тесном взаимодействии между образовательными учреждениями, государственными органами и гражданским обществом можно обеспечить надлежащий уровень поддержки для пострадавших и создать безопасную образовательную среду для всех участников учебного процесса.
Keywords: психологічна підтримка; жертви мобінгу; мобінг; навчальний заклад; psychological support; victims of mobbing; mobbing; educational institution; психологическая поддержка; жертвы мобинга; моббинг; учебное заведение