Адміністративно-правові форми юридичного супроводження статутної діяльності закладів вищої освіти - Мельник, Т. М.; Melnyk, T. M. (Вісник Кримінологічної асоціації України. – 2023. – № 3 (30). – С. 355-365, 2023)
У статті наголошено на тому, що адміністративно-правова форма –це спосіб організації та функціонування державного управління, який ґрунтується на правових нормах і включає в себе використання адміністративних засобів і методів для досягнення встановлених цілей та завдань. Ця форма регулює відносини між державою та громадянами, а також між різними органами влади. Зазначено, що основними характеристиками адміністративно-правової форми є наявність чіткої ієрархії органів влади, правомірне застосування адміністративних процедур та санкцій, а також забезпечення законності та рівності перед законом. Адміністративно-правові форми юридичного забезпечення статутної діяльності закладів вищої освіти можуть бути класифіковані за різними критеріями, що включають рівень відповідальності та компетенції, спеціалізацію функцій, форми організації та способи здійснення: за ступенем автономії адміністративно-правові форми можуть бути централізованими або децентралізованими; за рівнем організації -внутрішніми або зовнішніми; за змістом -консультативними або інституційними. Щодо окремих адміністративно-правових форм юридичного забезпечення статутної діяльності закладів вищої освіти акцентовано увагу на тому, що однією з основних адміністративно-правових форм юридичного супроводження є розробка та аналіз правових документів, таких як статути, положення, правила та інші. Ще однією формою юридичного забезпечення статутної діяльностізакладів вищої освіти виступає нормотворчість, яка відіграє важливу роль у регулюванні їхньої діяльності, що охоплює створення, аналіз та вдосконалення нормативно-правових актів, які спрямовані на регулювання широкого спектру аспектів діяльності, починаючи від організації управління та закінчуючи правами та обов'язками здобувачів освіти та співробітників. Нормотворчість сприяє зміцненню правових засад освіти, захисту прав та інтересів всіх учасників освітнього процесу, підвищенню якості освітніх послуг, розвитку міжнародної співпраці та інтеграції української системи вищої освіти до світового освітнього простору.

The article emphasizes that the administrative-legal form is a way of organizing and functioning of state administration, which is based on legal norms and includes the use of administrative means and methods to achieve established goals and objectives. This form regulates relations between the state and citizens, as well as between various authorities.It is noted that the main characteristics of the administrative-legal form are the presence of a clear hierarchy of authorities, the lawful application of administrative procedures and sanctions, as well as ensuring legality and equality before the law. Administrative and legal forms of legal support for the statutory activities of higher education institutions can be classified according to various criteria, including the level of responsibility and competence, specialization of functions, forms of organization and methods of implementation: according to the degree of autonomy, administrative and legal forms can be centralized or decentralized; by level of organization -internal or external; by content -consultative or institutional.With regard to separate administrative-legal forms of legal support for the statutory activities of higher education institutions, attention is focused on the fact that one of the main administrative-legal forms of legal support is the development and analysis of legal documents, such as statutes, regulations, rules, and others. Another form of legal support for the statutory activities of higher education institutions is rulemaking, which plays an important role in regulating their activities, which includes thecreation, analysis and improvement of normative legal acts, which are aimed at regulating a wide range of aspects of activities, starting from the organization of management and ending with rights and responsibilities of education seekers and employees. Rulemaking contributes to strengthening the legal foundations of education, protecting the rights and interests of all participants in the educational process, improving the quality of educational services, developing international cooperation, and integrating the Ukrainian higher education system into the global educational space.

Определены административно-правовые формы юридического сопровождения уставной деятельности учреждений высшего образования. Сформулировано авторское определение административно-правовой формы, проанализированы ее основные характеристики и подходы к ее классификации; рассмотрены отдельные административно-правовые формы юридического обеспечения уставной деятельности учреждений высшего образования.
Keywords: адміністративно-правова форма; адміністративно-правове забезпечення; юридичне супроводження; статутна діяльність; заклади вищої освіти; administrative and legal form; administrative and legal support; legal support; statutory activity; institutions of higher education; административно-правовая форма; административно-правовое обеспечение; юридическое сопровождение; уставная деятельность; заведения высшего образования