Набуття права на житло - Аврамова, О. Є.; Avramova, O. Ye. (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. 98-й річниці від дня народження О. А. Пушкіна (м. Вінниця, 19 трав. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 149-153, 2023)
Зазначено, що набуття права на житло має особливості, складну правову природу. Право на житло є основоположним правом кожної особи, що гарантується ст.47 Конституції України. Сучасні правові механізми набуття права на житло надають можливість обирати різні способи отримати житло як у користування так і у власність. Обрання відповідного способу залежить як від волевиявлення людини, так і залежить від життєвих обставини в яких особа опинилась. Розглянуто новий компенсаційний порядок набуття права на житло.

It is noted that the acquisition of the right to housing has specifics and a complex legal nature. The right to housing is a fundamental right of every person, which is guaranteed by Article 47 of the Constitution of Ukraine. Modern legal mechanisms of acquiring the right to housing provide an opportunity choose different ways to get housing both for use and ownership. The choice of the appropriate method depends both on the will of the person and on the life circumstances in which the person is found herself A new compensatory procedure for acquiring the right to housing was considered.

Отмечено, что обретение права на жилье имеет особенности, сложную правовую природу. Право на жилье является основополагающим правом каждого лица, гарантируемого ст.47 Конституции Украины. Современные правовые механизмы получения права на жилье предоставляют возможность выбирать разные способы получить жилье как в пользование так и в собственность. Избрание соответствующего способа зависит как от волеизъявления человека, так и зависит от жизненных обстоятельств в которых лицо оказалось. Рассмотрен новый компенсационный порядок получения права на жилье.
Keywords: житло; dwelling; жилище; право на житло; right to housing; право на жилье; набуття права на житло; acquiring the right to housing; приобретение права на жилье; правовий механізм; legal mechanism; правовой механизм