Особливості тактики проведення допиту потерпілих і свідків щодо фактів знищення або пошкодження майна цивільних осіб як порушення законів війни - Строк, І. А.; Strok, I. A. (Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану : зб. наук. пр. (м. Харків, 26 трав. 2022 р.). – Харків : ХНУВС, 2022. - С. 328 - 330, 2022)
Зазначається, що уміння слідчого тактично правильно й ефективно провести допит здатне дати слідству відчутне просування вперед, чого не можуть дати інші слідчі дії й навіть їх комплекс. За належного тактичного уміння допит видається найбільш простим і, що є важливим на першочерговому етапі розслідування, швидким способом одержання криміналістично значущої інформації. Допит потерпілого широко застосовується у практиці під час проведення досудового розслідування у злочинах щодо знищення або пошкодження майна цивільних осіб як порушення правил і звичаїв ведення війни, та є ефективним засобом одержання доказів.

It is noted that the ability of the investigator to tactically correctly and effectively conduct an interrogation that can give the investigation a tangible progress forward, which other investigative actions and even their complex cannot give. With proper tactical skill, interrogation seems to be the simplest and, which is important at the first stage of the investigation, the fastest way to obtain forensically significant information. The interrogation of the victim is widely used in practice during the pre-trial investigation in crimes of destruction or damage to the property of civilians as a violation of the rules and customs of warfare and is an effective means of obtaining evidence.

Отмечается, что умение следователя тактически правильно и эффективно провести допрос, способное дать следствию ощутимое продвижение вперед, чего не могут дать другие следственные действия и даже их комплекс. При надлежащем тактическом умении допрос кажется наиболее простым и, что важно на первоочередном этапе расследования, быстрым способом получения криминалистически значимой информации. Допрос потерпевшего широко применяется в практике при проведении досудебного расследования в преступлениях по уничтожению или повреждению имущества гражданских лиц как нарушению правил и обычаев ведения войны и является эффективным средством получения доказательств.
Строк І. А. Особливості тактики проведення допиту потерпілих і свідків щодо фактів знищення або пошкодження майна цивільних осіб як порушення законів війни / І. А. Строк // Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану : зб. наук. пр. (м. Харків, 26 трав. 2022 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ, Каф. тактич. та спец. фізич. підготовки ф-ту № 3, Наук. парк «Наука та безпека». – Харків : ХНУВС, 2022. – С. 328-330.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Криминально-процессуальное право; тактика проведення допиту; потерпілі; свідки; слідчі (розшукові) дії; кримінальне провадження; слідчий; знищення або пошкодження майна; цивільні особи