Щодо права на визначення гендерної приналежності - Тіхонова, М. А.; Tikhonova, M. A.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-4836-5928 (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна (м. Харків, 25 трав. 2018 р.). – Харків : ХНУВС, 2018. – С. 218-220, 2018)
Зазначено, що право на визначення гендерної приналежності є одним з основоположних прав людини і відноситься до особистих немайнових прав фізичної особи. Автор погоджується з тезою щодо недопустимості дискримінації трансгендерів, але не розділяє думку Міжнародного олімпійського комітету щодо участі трансгендерів в спортивних змаганнях, адже у зв’язку з неоднаковою законодавчою позицією країн-учасниць змагань щодо гендерної приналежності, в спортивних заходах можуть одночасно прийняти участь особи, які позиціонують себе або як чоловік, або як жінка, хоча їх фізичні властивості будуть досить суттєво різнитись (як фізичні властивості жінки та чоловіка в нашому (побутовому) значенні).

It is noted that the right to determine gender is one of the fundamental human rights and refers to the personal non-property rights of an individual. The author agrees with the thesis about the inadmissibility of discrimination against transgender people, but does not share the opinion of the International Olympic Committee on the participation of transgender people in sports competitions, because due to the unequal legislative position of the countries participating in competitions by gender, which can simultaneously take part in sports events, position themselves or as a man, or like a woman, although their physical properties will differ significantly (like the physical properties of a woman and a man in our (everyday) meaning).

Отмечено, что право на определение гендерной принадлежности является одним из основополагающих прав человека и относится к личным неимущественным правам физического лица. Автор соглашается с тезисом о недопустимости дискриминации трансгендеров, но не разделяет мнение Международного олимпийского комитета по участию трансгендеров в спортивных соревнованиях, ведь в связи с неодинаковой законодательной позицией стран-участниц соревнований по гендерной принадлежности, которые в спортивных мероприятиях могут одновременно принять участие позиционируют себя или как мужчина, или как женщина, хотя их физические свойства будут существенно различаться (как физические свойства женщины и мужчины в нашем (бытовом) значении).
Тіхонова М. А. Щодо права на визначення гендерної приналежності / М. А. Тіхонова // Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна (м. Харків, 25 трав. 2018 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ; Харків. обласний осередок Всеукр. громад. орг. «Асоціація цивілістів України». – Харків : ХНУВС, 2018. – С. 218 - 220.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; гендерна приналежність; біологічна стать людини; трансгендерність; право на гендерну приналежність; гендерная принадлежность; биологический пол человека; трансгендерность; право на гендерную принадлежность; gender identity; human biological sex; transgender; right to gender identity