Міжнародно-правова суб’єктність Римської імперії: юридичні концепції доби домінату : реферат дисертації - Мельник, В. М.; Melnyk, V. M. (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2025)
Дисертація у вигляді наукової доповіді (захист наукових досягнень, опублікованих у вигляді монографії – Мельник В. М. Міжнародно-правова суб’єктність Римської імперії: юридичні концепції доби домінату: монографія. Київ – Харків – Вінниця: ТВОРИ, 2025. 1080 с.) на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук за спеціальністю 12.00.01 «Теорія та історія держави і права; історія політичних та правових учень». − Харківський національний університет внутрішніх справ, Міністерство внутрішніх справ України, Харків, 2025. У дисертації вперше систематизовано теоретичні засади та історичні умови становлення міжнародно-правової суб’єктності Римської імперії за доби домінату, що дозволило поставити і розв’язати кардинально нову проблему класифікації, розмежування та надання дефініцій відповідним концепціям. Автором уперше виокремлюються та класифікуються концепції міжнародно-правової суб’єктності Римської імперії, що відповідають критеріям: 1) інтерпретації сфер і способів імператорської юрисдикції; 2) формату утвердження християнської правової ідентичності Імператорського Риму. Синтезуються елементарні (міжнародноправові) та якісні (державно-правові) засади дослідження міжнародної правосуб’єктності, класифікуються три загальнометодологічні течії (антикознавча, медієвістична, візантиністична) і три конкретно-історичні дослідницькі напрями (германістичний, романістичний, синтетичний), пов’язані з предметом дослідження.

Dissertation in the form of a scientific report (defence of scientific achievements published in the form of a monograph – Melnyk Viktor. International Legal Personality of the Roman Empire: Legal Concepts of the Dominate. Kyiv – Kharkiv – Vinnytsia: “TVORY”, 2025. 1080 p.) for the degree of Doctor of Laws in speciality 12.00.01 «Theory8 and History of State and Law; History of Political and Legal Doctrines». – Kharkiv National University of Internal Affairs, Kharkiv, 2025. This dissertation offers the first systematic study of the theoretical foundations and historical conditions underlying the emergence of the international legal personality of the Roman Empire during the Dominate period (3rd – 6th centuries AD). It addresses a previously unexamined scholarly problem: the classification, delimitation, and definition of the concepts related to the Empire’s international legal subjectivity.
The International Legal Personality of the Roman Empire: Legal Concepts of the Dominate Period
Keywords: Україна; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; 12.00.01; Римська імперія; римське право; канонічне право; міжнародно-правова суб’єктність; lex foedus; політико-правові вчення; держава; форма держави; республіка; федерація; титулатура; домінат; Західна Римська імперія; Східна Римська імперія (Візантія); Візантія; Сасанідський Іран; Roman Empire; Roman law; canon law; international legal subjectivity; political-legal doctrines; state; form of government; republic; federation; titulature; dominate; Western Roman Empire; Eastern Roman Empire (Byzantium); Byzantium; Sasanian Iran