Процесуальні угоди як елемент договірного способу правового регулювання цивільних процесуальних правовідносин - Бортнік, О. Г.; Bortnik, O. G.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-7816-0387 (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна (м. Харків, 24 трав. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; Харків. обл. осередок Всеукр. громад. організації «Асоц. цивілістів України». — Харків : ХНУВС, 2019. — С. 126-130., 2019)
Зазначено, що розвиток договірних способів регулювання цивільних процесуальних правовідносин повинний визначатись сутністю концепції процесуальних угод, що полягає в оптимізації цивільного судочинства за рахунок саморегулювання відносин учасників справи з урахуванням їх суміжних правових інтересів. Розширення нормативної можливості укладення процесуальних угод в цивільному судочинстві здатне значно оптимізувати та раціоналізувати цивільну процесуальну форму, оскільки в них проявляється збіг приватних інтересів суб’єктів, які, особливо в справах позовного судочинства, не збігаються, досягати оптимального результату цивільного судочинства за допомогою процесуальних засобів, які максимально відповідатимуть інтересам всіх заінтересованих суб’єктів.

It is noted that the development of contractual methods of regulation of civil procedural legal relations should be determined by the essence of the concept of procedural agreements, which consists in optimizing civil proceedings through self-regulation of the relations of the participants in the case, taking into account their related legal interests. The expansion of the normative possibility of concluding procedural agreements in civil proceedings can significantly optimize and rationalize the civil procedural form, since they show the coincidence of the private interests of the subjects, which, especially in cases of action proceedings, do not coincide, achieve the optimal result of civil proceedings with the help of procedural means. that will meet the interests of all stakeholders as much as possible.

Отмечено, что развитие договорных способов регулирования гражданского процессуального правоотношения должно определяться сущностью концепции процессуальных соглашений, заключающейся в оптимизации гражданского судопроизводства за счет саморегулирования отношений участников дела с учетом их смежных правовых интересов. Расширение нормативной возможности заключения процессуальных соглашений в гражданском судопроизводстве способно значительно оптимизировать и рационализировать гражданскую процессуальную форму, поскольку в них проявляется совпадение частных интересов субъектов, которые, особенно в делах искового судопроизводства, не совпадают, достигать оптимального результата гражданского судопроизводства с помощью процессуальных средств. которые будут максимально отвечать интересам всех заинтересованных субъектов.
Бортнік, О. Г. Процесуальні угоди як елемент договірного способу правового регулювання цивільних процесуальних правовідносин / О. Г. Бортнік // Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна, (м. Харків, 24 трав. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; Харків. обл. осередок Всеукр. громад. організації «Асоц. цивілістів України». — Харків : ХНУВС, 2019. — С. 126-130.
Keywords: Цивільно-процесуальне право. Civil and Procedure Law. Гражданское процессуальное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; правове регулювання; правовое регулирование; legal regulation; правовідносини; правоотношения; legal relations; правова поведінка; правовое поведение; legal behavior; цивільне судочинство; гражданское судопроизводство; civil litigation; процесуальні угоди; процессуальные соглашения; procedural agreements