Особливості здібностей соціального інтелекту дівчат та юнаків, які навчаються за спеціальністю «Право» - Харченко, С. В.; Kharchenko, S. V.; Колдашов, О. В.; Koldashov, O. V.; Svitlana Kharchenko (Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану : зб. наук. пр. – Харків : ХНУВС, 2024. – С. 99-101, 2024)
Досліджено особливості соціального інтелекту майбутній фахівців в галузі права. Представлені дані свідчать про необхідність вдосконалювати навчально-педагогічні умови, які спрямовані на розвиток здібностей соціального інтелекту майбутніх юристів, особливо чоловічої статі. Особливу увагу необхідно приділити розвитку у курсантів здібностей прогнозувати результати своїх дій або вчинків інших, орієнтуватися в загальноприйнятих нормах і правилах поведінки, враховувати супровідні невербальні реакції співрозмовників, розуміти внутрішні мотиви поведінки людей.

Peculiarities of social intelligence of future specialists in the field of law have been studied. The presented data indicate the need to improve the educational and pedagogical conditions, which are aimed at developing the social intelligence abilities of future lawyers, especially men. Particular attention should be paid to the development of cadets' abilities to predict the results of their actions or the actions of others, to navigate in generally accepted norms and rules of behavior, take into account the accompanying non-verbal reactions of interlocutors, understand the internal motives of people's behavior.

Исследованы особенности социального интеллекта будущего специалиста в области права. Представленные данные свидетельствуют о необходимости совершенствовать учебно-педагогические условия, направленные на развитие способностей социального интеллекта будущих юристов, особенно мужского пола. Особое внимание необходимо уделить развитию у курсантов способностей прогнозировать результаты своих действий или поступков других, ориентироваться в общепринятых нормах и правилах поведения, учитывать сопроводительные невербальные реакции собеседников, понимать внутренние мотивы поведения людей.
Keywords: соціальний інтелект; майбутні юристи; дівчата; юнаки; психодіагностичне дослідження; social intelligence; future lawyers; girls; boys; psychodiagnostic research; социальный интеллект; будущие юристы; девушки; юноши; психодиагностическое исследование