Адміністративні процедури забезпечення прозорості Державної податкової служби: проблеми та перспективи - Щеголь, А. М.; Shchehol, A. M. (Формування професійних компетентностей на міждисциплінарній основі в умовах глобальної нестабільності : зб. доп. за результатами наук.-практ. конф. (м. Кам’янське, 10 лют. 2025 р.). - Кам’янське: ГО МОПЛ, 2025. - С. 99-103, 2025)
Адміністративні процедури відіграють ключову роль у формуванні прозорості Державної податкової служби, оскільки саме вони визначають порядок прийняття рішень, взаємодії з платниками податків, громадським сектором та іншими зацікавленими сторонами. В умовах сучасних реформ, що спрямовані на підвищення рівня довіри до податкових органів, забезпечення відкритості діяльності Державної податкової служби стає стратегічним завданням. У цій роботі досліджуються проблеми та перспективи розвитку адміністративних процедур у контексті прозорості податкового адміністрування. Особлива увага приділяється питанням нормативно-правового регулювання, електронного урядування, механізмів запобігання корупції та інструментів громадського контролю. Одним із ключових викликів, що стоять перед Державною податковою службою, є вдосконалення адміністративних процедур, спрямованих на створення ефективної системи взаємодії між платниками податків та органами влади. Значну роль у цьому процесі відіграє цифровізація, що забезпечує автоматизацію процесів, мінімізацію людського фактору та сприяє підвищенню рівня прозорості ухвалених рішень. Впровадження електронних сервісів, електронного документообігу та цифрових реєстрів є важливими складовими процесу реформування, що сприяють не лише зниженню бюрократичного навантаження, а й підвищенню ефективності контролю за дотриманням податкового законодавства. Однак, попри позитивні тенденції у сфері цифровізації, існують і певні проблеми, пов’язані із запровадженням нових адміністративних процедур. До таких проблем можна віднести складність адаптації платників податків до цифрових інструментів, недостатню правову визначеність окремих аспектів електронного врядування, ризики витоку конфіденційної інформації та недосконалість механізмів оскарження адміністративних рішень. Крім того, проблемним залишається питання подолання корупційних схем, які, попри впровадження нових технологій, можуть знаходити нові форми прояву. Аналізуючи перспективи розвитку адміністративних процедур у Державній податковій службі, важливо враховувати міжнародний досвід, зокрема практики розвинених країн щодо податкового адміністрування. Ефективними можуть бути такі інструменти, як незалежний моніторинг рішень податкових органів, запровадження механізмів прямої взаємодії громадян з органами влади через платформи відкритих даних, посилення інституту податкового омбудсмена та розширення повноважень громадських організацій у сфері контролю за діяльністю податкових органів. Таким чином, вдосконалення адміністративних процедур у Державній податковій службі є одним із ключових напрямів забезпечення її прозорості. Незважаючи на наявні виклики, системний підхід до впровадження реформ, зокрема за рахунок цифровізації, антикорупційних заходів і підвищення рівня суспільного контролю, здатний суттєво покращити довіру громадян до податкової системи. Впровадження найкращих міжнародних практик у сфері адміністрування податків є важливим кроком на шляху до створення ефективної, відкритої та підзвітної податкової системи, яка відповідатиме сучасним викликам і запитам суспільства.

Administrative procedures play a crucial role in shaping the transparency of the State Tax Service, as they define decision-making processes, interactions with taxpayers, the public sector, and other stakeholders. In the context of ongoing reforms aimed at increasing public trust in tax authorities, ensuring the openness of the State Tax Service's activities becomes a strategic task. This study explores the problems and prospects of developing administrative procedures in the context of tax administration transparency. Particular attention is paid to issues of regulatory and legal frameworks, e-governance, anti-corruption mechanisms, and public oversight tools. One of the key challenges facing the State Tax Service is improving administrative procedures to create an efficient system of interaction between taxpayers and government bodies. Digitalization plays a significant role in this process, ensuring the automation of procedures, minimizing human influence, and enhancing the transparency of decision- making. The introduction of electronic services, digital document management, and online registries are essential components of the reform process, contributing not only to reducing bureaucratic burdens but also to increasing the efficiency of tax law compliance monitoring. However, despite positive trends in digitalization, certain challenges remain concerning the implementation of new administrative procedures. These challenges include the complexity of taxpayer adaptation to digital tools, insufficient legal clarity regarding certain aspects of electronic governance, risks related to the leakage of confidential information, and the imperfection of mechanisms for appealing administrative decisions. Additionally, overcoming corruption schemes remains an issue, as new technologies, despite their benefits, may still be susceptible to manipulation in unforeseen ways. When analyzing the prospects for developing administrative procedures within the State Tax Service, it is crucial to consider international experience, particularly best practices from developed countries regarding tax administration. Effective tools may include independent monitoring of tax authority decisions, implementing direct citizen-government interaction mechanisms via open data platforms, strengthening the institution of the tax ombudsman, and expanding the powers of public organizations in overseeing tax authorities. Thus, improving administrative procedures within the State Tax Service is one of the key directions for ensuring its transparency. Despite existing challenges, a systematic approach to implementing reforms—particularly through digitalization, anti- corruption measures, and increased public oversight—can significantly enhance public trust in the tax system. The adoption of best international practices in tax administration is a vital step toward creating an efficient, open, and accountable tax system that meets modern challenges and societal expectations.
Keywords: Україна; корупція; адміністративні процедури; прозорість; Державна податкова служба; податкове адміністрування; цифровізація; антикорупційні механізми; громадський контроль; електронне врядування; міжнародний досвід; Ukraine; administrative procedures; transparency; State Tax Service; tax administration; digitalization; anti-corruption mechanisms; public oversight; e-governance; international experience