Психологічна пружність як важливий чинник позитивної адаптації до негараздів - Яковлева, К. Р.; Yakovleva, K. R. (Психологічні читання : зб. матеріалів ІХ наук.-практ. конф. молод. вчених (м. Харків, 1 груд. 2023 р.) : у 2-х т. – Харків : ХНУВС, 2023. – Т. 1. – С. 235-237, 2023)
Відзначено, що психологічна пружність або резилентність - це здатність справлятися зі складними життєвими обставинами та адаптуватися до стресових подій, особливо через емоційну, розумову та поведінкову гнучкість. Розглянуто психологічну пружність у вимушених переселенців. Наголошено, що основними факторами, які сприяють психологічній пружності можуть бути: особисті якості, підтримка, релігія та духовність.

It is noted that psychological elasticity or resilience is the ability to cope with difficult life circumstances and adapt to stressful events, especially through emotional, mental and behavioral flexibility. The psychological resilience of forced migrants is considered. It is emphasized that the main factors contributing to psychological resilience can be: personal qualities, support, religion and spirituality.

Отмечено, что психологическая упругость или резилентность – это способность справляться со сложными жизненными обстоятельствами и адаптироваться к стрессовым событиям, особенно из-за эмоциональной, умственной и поведенческой гибкости. Рассмотрена психологическая упругость у вынужденных переселенцев. Отмечено, что основными факторами, способствующими психологической упругости, могут быть: личные качества, поддержка, религия и духовность.
Keywords: психологічна пружність; резилентність; біженці; вимушені переселенці; адаптація; psychological resilience; refugees; forced migrants; adaptation; психологическая упругость; резилентность; беженцы; вынужденные переселенцы; адаптация